Ettersøk


2017

 
 
 

2013


12,okt

12 okt fikk vi bistå med ettersøk på en hjort som var truffet høyt i ryggen. Gikk ned i smellen, sprellet en stund og kom seg delvis på bena, mer eller mindre skled ned en skråning å la seg mellom noen store stein. Jeger gir den et skudd til i halsen, den blir da liggende å virre litt med hode å ser ut som den har fått det skikkelig. Jeger snur da ryggen til dyret da han tror den er død, men hjorten kommer seg på bena og forsvinner uten at skytter får tid til å få inn skudd på den.

Jeger roet ned og ringte om vi kunne hjelpe til med ettersøk. På skuddplass finner vi ikke annet en litt pels. ...Begynner å spore, finner 1 hår som er "kuttet" ellers finner vi ikke noe tegn under veis i sporingen. Vi begynner å klatre opp en bratt skråning, da Waika markerer med høy nese og gir et par små pip. Ber følgeskytter gå fram med henne og etter ca 30 m ser vi hjorten inne i en tette. Den forsøker å komme seg opp på bena, men skytter får satt en stopper for det. Vår første hjort, var litt av en rugg

VIDEO


2012

02,des

Ble bedt med på jakt der jeg gikk ettersøk på mandag. Bukken vi søkte etter var ikke funnet eller sett.

Jeg slipper basseten og snart runget losen. Det tar retning rett mot postene og snart smeller det. Skytter melder at det ant var bom, men går for å sjekke og finner blod og ben biter. Hunden kommer mot posten, men dessverre så vinkler den før og losen fortsetter. Jeg skjønner fort at det ant er det skadde dyret den fortsetter å drive. Losen drar rett ned mot vannet, der blir de stopp. Hunden går snart tilbake i sporene sine og da kommer den heldigvis til meg og kobbles.

Waika hentes og vi begynner å spore. Finner blod og ben biter som tyder på treff i ben. Ser underveis at dyret har vert nedi i bakken flere ganger. Vi havner igjen ved vannkanten, rett ved der sporet endte på mandag. Waika er ivrig og markerer tydelig at dyret har gått på vannet. Igjen blir det å ta henne med på søk langs elvebredden og jeg merker at hun stadig tar overvær utover vannet og jobber seg  langs bredden. Stadig er hun nedi vannkanten, viser tydelig at det er en svak lukt som kommer med vind og strømmen, noen steder er hun uti vannet. Med nedfallstrær, bratte skrenter tar det tid å jobbe seg nedover men hun markerer oftere at noe godlukt kommer med vannet. Snart ender vi nedenfor et  jorde vi mistet sporet på mandag og inn mot en halvøy som vi da også på mandag sjekket godt. Øya er smal, en del småkratt og trær. Waika jobber seg utover og slår inn i blant trærne og der ser jeg dyret ligger dødt. Stusser litt når vi kommer borti dyret, det er stivt og kaldt. Åpner det og kan kjenne antydning til en liten lunk i bukhulen og skjønner snart at det ant er bukken vi søkte etter på mandag. Den har nok vandret i området men døde mest sannsynlig i løpet av natten av skadene den hadde fått i bakbenet. Tar med Waika for å sjekke resten av vannbredden og 20 m unna ser jeg rådyret ligger i vannkanten, det er fortsatt liv i så jeg får avlivet det med haglen. Også dette dyret har skade i bakben. Forferdelig leit at vi ikke fikk koblet hunden etter skuddet, men så utrolig fornøyd med arbeidet til Waika. Og lettelsen med å finne bukken fra uken før i tilegg var helt ubeskrivelig

 

 

 

26,nov

Ble jeg spurt om å forsøke å finne en bukk som var påskutt dagen før. Det ble funnet bla biter fra ben på skuddplass. Det ble gått søk etter bukken med en annen godkjent hund på søndagen, men bukken gikk ned til en elv og la antagelig på svøm. Her var det ett stille parti i elven og den er ca 350 m bred i det området. De søkte langs elvebredden uten resultat. Jeg starter med Waika på mandagen, ca 26 timer etter. I løpet av natten har det blåst kuling og regnet bra, mandagen er det opphold men kraftig vind og skikkelig surt. Waika sporer ned til elvebredden, her begynner hun å søke frem og tilbake langs bredden og tar seg også en liten tur uti vannet og viser tydelig at bukken ant har lagt på svøm. På venstre side av oss er det en liten vik. Jeg tar med Waika og søker rundt viken og langs elvebredden, snart markerer hun på bredden og der er det litt blod. Waika tar sporet og vi kommer opp i tetter, går opp og ned i renner som er bratte og glatte så det blir noen turer på rumpa i gjørma. Finner noen få blod drypp av og til. Til slutt havner vi utpå et stor jorde, her får hun tap, Hun ringer og ringer, tar henne med rundt langs jordekant, går ned å sjekker langs elvebredden og alle kratt men må etter flere timer gi opp, det er heller ikke lenge igjen av dagslyset.

 
11,nov

Fikk melding om et påkjørt rådyr. Nana fikk prøve seg igjen. Vel framme så finner vi plassen fort, god beskrivelse fra bilfører. Ser tydelig at dyret har sklidd i veikanten og gått ned i en bekkedal. Selvfølgelig er dalen bare stein, nedfallstrær og kvist og en bekk som renner gjennom. Tett, glatt og vanskelig å komme fram. Nana jobber seg fram over stein og trær og etter ca 100 m finner vi dyret dødt, en voksen bukk. Ikke lange sporarbeidet, men Nana fant påkjørsel stedet raskt og jobbet konsentrert og rolig.

 
01,nov

2 STK RÅDYR PÅKJØRT SAMTIDIG UTEN AT BILISTEN MELDTE OM PÅKJØRSELEN

Ble kalt ut på ettersøk på påkjørt rådyr i dag. En bilist kom kjørende og fikk se et rådyr som slepte seg fra vei ned på et jorde. Tydelig hadde en kjørt på rådyret uten å melde i fra..


Da vi kom frem, stoppet en annen bil som vi regnet med så rådyret også. Gikk mot bilen og fikk se et rådyr nedenfor veikanten som lå å kikket mot meg. Gikk en liten bue for å få fritt skytefelt fra bilen og fikk avlivet dyret, ett kje. Bilisten kom ut og var litt forvirret for han hadde stoppet for å ringe da han så ett annet dyr på andre siden av veien som tydelig hadde skade i bakpart og hadde da ikke sett dyret jeg fikk avlivet pga bratt skrent ned fra veien.

Margit hentet Nana og på vei over åkeren ser vi ett rådyr i kant av en åker ca 150 m unna. Vi ser mye spor og også en plass der et dyr hadde lagt nede, men ikke blod eller annet. Bestemmer oss for å gå en bue rundt mot dyret vi ser, siden det så veldig uskadet ut. Nærmer oss og ser at det stadig kaster blikket tilbake mot krattbelte inn mot et fjell . Dyret løper snart rolig over åkeren og ser friskt ut.
Vi tar med Nana og søker langs krattet der dyret stadig kikket mot. Nana blir ivrig o snart ser jeg ett rådyr som ligger å trykker i krattet. Margit holder igjen Nana så jeg får avlivet dyret, også et kje.

Video av søket på rådyr nr 2

11,okt

Melding om at det var kommet 3 hjort og bilfører hadde fått bremset kraftig ned, men hadde likevel truffet ett av dyra. Mistenkte fort att det var rådyr ikke hjort det dreide seg om, men tok med kombibørsa istedenfor haglea som jeg foretrekker på rådyr. Kom fram ved plassen der bilfører hadde forklart oss. Søker med Nana langs veien og ikke lenge etter finner vi ett dødt rådyr kje. Ikke første gang vi har fått beskjed om hjort, men det har vist seg å være rådyr. Ant så virker dyrene større i mørket for mange

 
10,okt

Fikk hjelpe til med ettersøk på en elg okse i dag. Etter kort sporing med Waika kom vi innpå oksen i sår leie, den reiste seg men følgeskytter fikk inn ett godt skudd og den gikk omkull etter 30-40m.

 

03,okt

Fikk tlf på kvelden at et rådyr var påkjørt. Ringer å snakker med bilfører. Hun mener det muligens gikk bra da hun følte at dyret "bare" fikk en dult i bakparten. Hun ga en god forklaring på hvor påkjørsel stedet var og hadde i tilegg merket med noe hvitt papir på en brøyte stikke. Vi finner plassen, ser dyr på begge sider av veien men de ser begge friske ut. Tar ut Waika og begynner å søke langs veikanten, hun slår snart ned i skråningen fra veien og vi finner ett bukke lam dødt

 
28,sept

Jeg selv var uheldig og fikk inn ett lavt treff på en bukk.

Etter rundt 2 km sporing fikk vi kontakt med bukken, ble rimelig nærkontakt med bukken. Film klipp fra kamera jeg har på hunden. Bukken kom seg over vannet, vi roet ned og fikk ompostet. Waika tok overvær mens vi ventet på at postene kom på plass. Kom ned til vannkanten, så ligger bukken å trykker i ett kratt. Den kommer seg på bena, men da er skytter klar og får inn ett fulltreffer og bukken kommer ikke mange meterne

Nærkontakt med bukken

To byks, så var den i vannet

 

23,juni

Tlf ringte litt over kl 03. Et rådyr var påkjørt i nabo kommunen og bilfører så tydelig at det ene forbenet var brudd i. Dyret fikk kavet seg gjennom tett kratt og opp mot et bygge felt. Ole fra viltnemda, var å sjekket stedet uten tegn til dyret og ringte oss for å få hjelp med hund.

Nana skulle få prøve seg for første gang, så vi var jo spente på hvordan hun ville løse dette.

Vi ble enige med Ole at han postet i første omgang ved veien om dyret ville tilbake. I veien lå det litt pels fra dyret og sparke merker i grusen ved siden av veien.

Nana ble satt på sporet og ble veldig ivrig. Hun jobbet konsentrert og rolig gjennom krattet som rakk oss til under armene. Opp på en liten grusvei, skrått over den og opp i en hage der det var gjerde. Ringte litt og ned på veien igjen forsetter langs grusveien og over en kryssende vei, her markerer hun flere spor etter rådyr men vil ikke fortsette på noen av dem. Etter litt ringing, vil hun tilbake til der vi startet. Tar opp sporet igjen, ringer litt på grusveien og tar denne gang til venstre. Etter noen meter går hun inn i krattet som er tett som fy... Der spretter dyret på bena, rett foran nesa på Nana er så tett at jeg bare skimter ne brunt og kratt som beveger seg. Vi følger på og havner inn i byggefeltet, gjennom hager, ned trapper inntil husvegg før det går ned mot ett åpent område med udyrket mark. Vi holder litt igjen så Ole for ompostet og forsetter når han er på plass. Vi går rett mot der han poster og snart går rådyret opp fra sår leie igjen og rett til Ole som feller det på kort hold med hagla. Det viser seg at ene forbenet er brekt rett av men ikke åpne brudd. Diverse skrubbsår ses over hele dyret.

Video fra etter søket

 

08,mars

Rundt 12:30 tiden fikk jeg tlf om en påkjørt elg. Fikk tak i Margit som kunne reise fra jobb og bli med som hundefører, da jeg fortsatt er litt hemmet pga menisk opprasjon for en uke siden.

Vi kom frem til stedet der elgen var påkjørt rett over grensen til nabokommunen som vi også går ettersøk for. Det var enkelt å finne stedet og en annen bilfører som kom bak den uheldige sjåføren mente elgen tydelig hadde problem med et ben. Vi satte i gang å spore, så snart at ant var høyre bakben ikke helt bra var slepespor i snøen. Etter ca 1 km så hadde elgen lagt nede, ikke blod eller noe å finne. Sporet litt til så fikk vi se elgen gå opp fra sårleie, men gikk i silhuett og forsvant over en topp. Vi forsatte å spore, å slippe hund var ikke aktuelt pga vann med usikker is og riksvei. Har heller ikke fått testet Waika om hun vil stille elg enda.

Vi forsatte, elgen tok de enkleste løsningene som traktorsleper og gode stier. Snart vinklet den tilbake mot der vi startet men mer i retning av vannet. Så kom vi raskt på 4-5 plasser der den hadde lagt seg ned og i den ene sårleie fant vi også litt blod. Så bar det rett ned mot vannet og der gikk elgen ut på isen. Vi så på sporene at den hadde gått over mot et utspring på andre siden av vannet. Da vannet er stort og isen usikker stoppet vi og gikk tilbake for å kjøre rundt.

Jeg lykkes nå å få tak i en fra viltnemda i kommunen som kommer med en elghund. Vi møtes i nærhet av der elgen gikk over, men igjen pga usikker is og trafikkert vei så vil han ikke slippe hunden sin.

De bestemmer seg for å ta med Waika og gå ut for å sjekke utpå odden. Jeg blir stående som en bak post . Elgen har lagt seg rett inne på land, reiser seg å går igjen ut på isen. Det går ikke å løsne skudd pga usikker bakgrunn. Jeg ser den har tydelig problemer med høyre bakpart. Den går igjen på land, men vinkler mot elven i enden av vannet. Vi bestemmer oss for å kjøre rundt. Men møter elgen i veien etter noen hundre meter, der har den vadet over elven. Den snur tilbake mot elva, tydelig med store problemer i bakpart. På andre siden er det et lite skogsområde og riksveien går på andre siden. Vi vil ikke slippe elghund, da vi er redd for at elgen vil gå utpå veien, å faren det da vil medføre for trafikken. Det er også flatt og mange hytter i området der. Så vi bestemmer oss for at Margit kjører rund med Waika og prøver krysse for å se om elgen har passert eller om den fortsatt er i skogsholtet. Vi håper da at den ligger i skogen og at hun vil få den tilbake over elven til oss.

Noe hun faktisk lykkes med. Elgen vader tilbake og kommer opp mellom meg og han fra viltnemda. Den kommer opp ca 40 m fra meg, så vidt den klarer å komme opp skråningen. Jeg lar den passere over veien og skyter den i det den er i veigrøften på andre siden av veien, da har jeg sikker bakgrunn. Elgen legger seg direkte.

Margit kommer tilbake, er noen km å kjøre rund. Hun tar med Waika ned til elvekanten og lar henne få spore inn på fallet. . Elgen hadde tydelige skrubbsår og det virket som bekkenet var knekt på høyre side. Ett ettersøk som tilslutt endte godt.

Video fra slutten av etter søket

18,nov

Litt over 8 ringte tlf, et rådyr var påkjørt i natt kl 01:10. Tok litt tid før jeg fikk tak i han som hadde kjørt på det for å få mer opplysninger, men kom i gang med søket ca 9:15. 4 kuldegrader og rimfrost, fant ikke noe hår el liknende men fører mente han traff dyret i støtfanger og synte det vinglet når det forsvant i skogen. Han mente og at det var et lite dyr, ant et kje. Waika jobber bra, begynner etter en stund å søke mer på overvær. Kommer inn i skogen, så tar hun et spor, går en runde før hun dreier og vi kommer opp ved start. Ringer og snart går det gjevt gjennom tetta, merker at vi er nære og aner at dyret er foran oss. Waika markerer et sted der dyret har lagt nede, finner ikke noe blod, hår ets. Forsetter, kommer utpå en liten åpnning, så markerer Waika på nytt og der ligger dyret å trykker 15 m foran oss. Drar Waika litt tilbake, står litt høyere en henne og får skutt. Dyret er et bukke kje som jeg ikke kan se noen ytre tegn på skade på. Beveger bakbena og kjenner med en gang at bekken, ene låret er brekt. Er kjempe fornøyd med Waikas arbeid, nå kjennes det ut som vi begynner å bli et godt team sammen :-)

Video fra etter søket

17,nov

Fikk tlf om et rådyr som hadde krysset veien på 3 ben. Det er en bekk som går langs veien der og saue gjerde på andre siden av bekken. Sjekker av område før jeg tar ut Waika og lar henne søke. Litt opp og ned langs veien, så slår hun på overvær og vil over bekk og gjerde. Må gå litt opp langs bekken før jeg får krysset den, går ned igjen langs gjerde der Waika tar spor. Hun vil over gjerde, løfter henne over og kommer meg etter. Så sporer vi noen meter, da finner jeg blod. Fortetter og det går selvfølgelig i gammel hogst som er grodd igjen av små bjørk og ospetrær. Fytti hæl.....er utrolig vanskelig å følge henne, men sklir-ramler og banner meg av gårde. Er kupert og tett som fy. Kommer til andre enden av hogsta og møter saue gjerde på nytt, blod på toppen av det. Waika løftes over, jeg etter og endelig er vi i skogen. Waika sporer som en drøm, ringer litt ved en skrent, så forsetter hun målbevist. Finner stadig blod, kommer ned på et gjorde og krysser det, på andre siden møter jeg noen folk som sier de så et rådyr men det så ikke skadet ut. Waika enser de knapt og forsetter. Må ringe litt på grusveien der før hun forsetter inn i nytt kratt. Sporer en 60 m i krattet, så spretter dyret ut rett foran nesen på Waika, hun er til venstre for meg, dyret går ut mot høyre. Fritt skytefelt, slipper lina og skyter dyret er 7-8 m fra meg. Bukken blir liggende :-) . Antagelig møtte den på turgåerne og snudde, var helt klart det dyret de så. Phuu for en opplevelse, ble neste 2 km sporing før jeg fikk felt bukken som har nesten avrevet ben ved kne leddet.

Video fra etter søket

09,nov

Vi har hatt fler vellykket ettersøk med Waika de siste ukene.

Senest i går var jeg ute etter et rådyr om var påkjørt. Waika markerte etter kort sporing og jeg fikk øye på dyret om forsøkte å komme seg opp av en bekk. Så fort at bakbena var ødelagt og fikk skutt dyret om viste eg å være et bukke kje der begge bakben var knekt

17,okt

Nok et vellykket ettersøk på Waika. Her får hun riktig tak på bukken som ble felt etter kort sporing. Forben var av i albu + at kulen hadde sneiet lavt i bryst ben under. Jeger hadde når han så at det ble dårlig skudd, skutt en gang til der han ant hadde truffet bakbenet. Godt å få slutt på lidelsene til dyret

12,aug

En kamerat ringte og og fortalte at han hadde skutt på en rå bukk som forsvant. Han hadde sjekket skuddsted uten å finne tegn til treff, men lurte om jeg hadde mulighet å komme å sjekke med Waika. Margit og jeg var snart i bilen. Når vi kom frem, lot vi Waika søke av skudd plassen. Snart markerte hun og jeg fant en liten kjøtt bit. Hun jobbet seg mot en skog tette der skytter og mente dyret forsvant inn. Etter en 60-70 m fant vi blod som fort økte på i mengde. snart fant vi også små ben biter. Waika jobbet kjempebra, og sporet gikk gjennom tett granskog og kratt. Noen steder er det så tett at vi må slite skikkelig for å komme gjennom. Blod blir det mer av og etter vel en 40 min sporing ser vi bukken reise seg. Den er tydelig sløvet og jeg får felt den før den kommer seg av gårde.

01,aug

Nyslått jorde, perfekt for å prøve reven. Margit og jeg går ut tidlig og har ikke satt lenge før det dukker opp 2 rev. De er på altfor langt hold for meg, men beveger seg mor Margit. Så virker det som noe støkker de, borte blir de. Går noen minutter, så dukker en annen rev opp kanskje 50 m fra meg. Den går et par skritt ut på jorde, stopper å spiser noe den finner på bakken. Lar skuddet går, reven hopper rett opp og forsvinner i buskene. Jeg blir sittende, skuddet kjentes bra ut. Når det begynner å bli mørkt, sjekker jeg skuddplassen der finner jeg lyst lungeblod. Sjekker inne i buskene, men er for tett så bestemmer meg for å sjekke dagen etter med Waika. Dagen etter får Waika prøve seg for første gang på rev. Litt forsiktig i starten, så sporer hun målbevist inn i tetta. Vi finner reven 50-60 m unna. Skuddet satt bra, rett bak bogen men hadde gått gjennom uten å treffe på ben. En liten tispe og min rev nr 3 så langt i sesongen. Nye muligheter i kveld :-)

14,jan

2011 har begynt med fler ettersøk dessverre. Var ute etter et rådyr som hadde en skadet bakfot for noen dager siden. Da fikk jeg dessverre ikke felt dyret pga usikker bakgrunn. I dag fikk jeg ny tlf om samme dyret, reiste til plassen men dyret hadde follatt stedet bare noen minutter før jeg kom frem. Fikk etter noen tlf tak i hjelp for å sette ut en post der dyret sist passerte to ganger. Tok Waika med frem til plassen der dyret hadde stått, det hadde og vert 3 andre dyr rett føre det skadde. Waika valgte et av sporene etter litt ringing og vi gikk mot posten. Litt før vi kom frem til han, vinklet sporet tilbake og vi endte ved sporstart. Waike jobbet litt, men dro så målbevist opp samme lien igjen, men holdt seg denne gang litt mer til høyre. Vi sporet noen hundre meter, så stoppet hun og i det samme spratt dyret opp til venstre for meg. Holdet ble litt langt så det ble bomskudd. Så bakbenet hang å slang, vi fortsatte og etter litt så jeg dyret litt unna der det vinklet og gikk rett mot posten. Meldte fra på radioen og så kom smellet. Fikk melding om dyret lå. Det viste seg at bakfoten hang i en skinn fille og i tilegg var kjeven brekt på samme side. Godt å få slutt på lidelsene på et dyr som ant ellers ant hadde sultet i hel med de skadene 

30,nov.

I dag fikk vi prøvd oss på et ettersøk på en elg kalv. Kalven tegnet for bra treff, men vi ble litt usikre da det var kun noen små dråper med blod ved skuddplass. Vi ventet en god time, før vi startet sporingen. Det viste seg å bli et kort spor, kalven lå død ca 100 m fra skuddplassen. (Litt tanke vekker at et så bra treff som til og med hadde utslag på andre siden, ga så lite blod på snøen)

Fin trening for Waika

25,nov

I dag ble det nok et vellykket ettersøk for Waika. Etter ca 1 km sporing fikk vi felt dyret 

10,nov.

Var ute alene på jakt med Tara i dag, hadde en fin los med henne og hadde akkurat sluppet igjen da jeg fikk tlf fra en jaktkamerat om jeg kunne hjelpe med et ettersøk på påskutt rådyr. Fikk kalt inn Tara og reiste hjem med henne. Margit kom hjem samtidig og ble med hun også.

Vel fremme er det gått 2,5 time siden dyret ble påskutt med hagle. Det la seg, men kom seg på bena etter litt. Skytter sjekket sporene, som viser blod og fulgte de et stykke men valgte å ringe etter hund når han ikke fant det innen ca 100m. Margit er hundefører, jeg og jeger går med som skyttere. Vi sporer vel en 7-800m og under veis finner vi stadig små blod drypp i snøen. Opp en bratt skrent, ser på Waika at det er godlukt i nesen, Margit holder litt igjen så jeg kommer nemmere. Waika stopper og vi ser dyret reiser seg fra sår leiet et par meter foran henne. Får etter litt klar sikt og får skutt det med hagle løpet på kombien. Dyret legger seg, men må ta et til i det før det blir liggende stille.

26,okt.

I går ble Margit og jeg bedt med på en jakt med Reidar og Tor Olav. Buster til Reidar og BAN en Leidi ble sluppet og ikke lenge etter var det full los på begge hundene. Det var et område med mye dyr og 2 stk kom frem der Margit postet, hun fikk inn et velrettet skudd på det ene og ikke lenge etter kom Leidi inn for full los på fallet.

En annen postskytter felte og et dyr, som la seg i smellen men som kom seg på bena igjen etter en stund. Jeg hadde Waika med i bilen, så nå fikk hun prøve seg. Vi sporet inn i tett granholdt og snart markerer Waika blod, sporer videre og snart markerer hun tydelig at dyret er nært. Vi får får se det under en rotvelte, men det klarer å komme seg på bena før vi får skudd på det. Waika roer fort ned og vi fortsetter etter litt, et stykke til så markerer hun igjen, nå kom det seg ikke opp og Tor O får inn et velrettet skudd.

Waika etter velykket søk.

17, okt.

I dag lykkes vi å finne igjen en kvige som var påskutt dagen før og som de hadde forsøkt med en annen hund uten å lykkes.

Det ble ett vanskelig ettersøk, da det viste seg at det oppholdt eg en annen kvige som ant hadde vert sammen med den døde hele natten, noe som ga oss ekstra utfordringer. Men etter vert fant vi utav det og Waika delvis på spor og overvær fant den døde kvigen.

11aug

11 agust ble vi spurt om å hjelpe til å finne en bukk som var påskutt. Den gikk i bakken i mellen, men kom seg på bena og forsvant. Vi fant ikke noe tegn, blod hår els på skudd plassen å jeg ble sikker på at det var et rygg takk treff.

Vi satte Waika på sporet og hun var målbevist å ivrig. Etter ca 100 m markerte hun et lite blod drypp. Vi fort satte og mer eller mindre krabbet gjennom kratt, brennesler og kvist. Vi hadde fått en kamerat til å poste ut og vi å at vi nærmet oss der han sto. I en skråning, der det var helt umulig å komme frem pga kvist og tette spratt bukken ut rett foran nesa på Waika. Vi og Waika strevde med å komme frem, men straks etter smalt det fra posten. Når vi kom oss opp dit, lå bukken død. En herlig følelse å lykkes, etter over 2 km sporing i et utrolig vanskelig og ufremkommelig terreng. Som mistanken var, var treffet høyt i ryggen

26,juni.

Litt før kl 8 i dag fikk vi tlf om et rådyr som var sett slepe seg frem på fremparten. Thorleif som er lommekjent i området ble med oss. Margit fikk være hundefører, mens Thorleif og jeg gikk med som skyttere. Vi sjekker godt etter blod, hår ets der dyret ble sett, uten å finne noe annet en noen sporavtrykk i sanden. Waika tok sporet fint og jobbet konsentrert inn i tett kratt, ut på en åker inn i tett kratt igjen, her får hun litt problemer. Margit går tilbake og starter på nytt, ender i samme området, men får snart en annen sporutgang. Det går over en ny åkerlapp, mot et nytt tett kratt. Jeg blir stående igjen som bak post, (etter erfaring så ringer ofte rådyra tilbake). Etter en stund melder Margit at nå markerer Waika tydelig at det er dyr i nærheten, så får de øye på dyret som nærmest krabber seg frem og ut på åkeren. Thorleif får avlivet dyret, som viser seg å være en liten bokk. Dyret mangler den ene frem foten og den andre henger i noen skinnfiller. Begge skadene har lukket seg, men er betente og hovne og bokken er veldig avmagret. Hvor lenge bokken, som ant er blitt påkjørt har gått rundt på noen stumper er vanskelig å si, men det kjennes utrolig godt at vi fikk slutt på lidelsene den må ha hatt. I et område med mye rådyr, syntes vi at gjorde Waika en utrolig bra jobb.