Jakt 2013

30,aug

Med varme dager, blir det slipp av hunder på morgen og evt sent på kveld. Blondi fikk sin første tur ut 30 aug på ved 19:30 tiden. Etter en 30 min tid fik hun en hare på bena. Hadde video kamera med og fikk filmet den. VIDEO

 

20,mars

Etter lite aktivitet på åte, så var det endelig begynt å komme litt trafikk på den.

En jakt kamerat satt der natten før og fikk se rev to ganger uten å få skutt. Så jeg hadde trua på at reven ville vise seg i løpet av natten.

Kom meg på plass i revebua ved 11:30 tiden. My vind og lett snødrev og minus 7. Ca 02:05 fikk jeg se en skygge som kom langs et skuter spor som ender opp rett ved åte. Reven hadde god fart og kom rett opp mot meg, når den nærmet seg sakket den på farten og begynte å plukke noe hundepelets som var strødd ut rundt åte. På godt hagle hold stoppet den ett øyeblikk med bredsiden til... En voksen hannrev


Jakt 2012

24,okt

Den siste tiden har det blitt mye jakt, mest elgjakt. Har hatt flere dyr til meg men med okse igjen på kvoten har ungdyr fått gå videre. Men mange spennende dager der vi har hatt flere flotte loser med elghundene.

Litt tid til rådyr jakt har det også blitt, både Margit og jeg har fått felt dyr

 
Margit og Angel
Dyret forsvant i tetta, så Waika fikk ett lite søk der vi fant dyret dødt etter ca 70 m
09,okt

Ny dag og nye muligheter. I dag var vi ute med en av valpene etter Tussi & Viggo kullet. Jeg fikk en kanon post og når losen startet så tok det ikke lang tid før det dreide i min retning. Snart hørte jeg tasling i løvet. Så først ett dyr, men snart kom to til. De stoppet og lyttet bak noe kratt etter hunden. Så begynte de å bevege seg, så det første dyret var en bukk. Plystret og den stoppet, lot kula gå og den gjorde noen byks før den la seg i mellom noen stein. Gikk sakte ned og møtt ung hunden når den kom frem ved fallet. Bukken hadde dessverre mistet det ene geviret

08,okt

Margit og jeg tok en liten tur med Angel. Etter en kort los kom en liten bukk til meg

06,okt

La ett påkjørt rådyr på reve åte for ett par dager siden. Var bortom åte tidligere på dagen og så at reven hadde vert å forsynt seg. Satte meg opp i tårnet ved 17:15. Den ene katten vår var travelt opptatt med musefangst på det nyslåtte jorde, underholdene å sitte å se på. Snur blikket tilbake til åte og der dukker hode på en rev fram. Lar den komme helt utpå åte før jeg skyter. En voksen hann rev

05,okt

Hjemme fra en fantastisk uke med rådyr jakt på Vega

 
 
 
24,juli

Revejakten er i gang og med nyslått gresseng var det bare å sette seg og vente. Reven kom frem litt langt unna, men klarte å lokke den til meg med smattelyder. Så en til ca 20 min senere, men fikk ikke noe godt sikte på den så den fikk gå


Jakt 2011

23,des

Årets siste jakt dag er kommet. En flott høst  jakt med hund har det vert ang vær. Mange flotte dager i skogen har det blitt. Litt bilder fra en av de siste turene og en link til en video snutt

 

Jeg skyter et kje for Angel 

(VIDEO)

10,des

I dag ble det drivjakt med hund i line da skaren var for tøff til at vi ville slippe hund. Første drevet var nesten ferdig, da jeg fikk se en rev som prøvde å snike seg forbi i vannkanten. Ventet til den var klar fra noen kvist, så var den på hagle hold. En liten tispe med store arr i ansiktet.

Siste drev var og nesten over, da det dukker opp to dyr i skog kanten. Jeg står ute på en ny hogst og regnet med at de ville stikke vekk fra meg, men de vinklet og kom rett i mot. Geit med kje, lot geiten passere og fikk rent skudd på kjeet på hagle hold, kjeet ble liggende.

 

06,des

Vi får stadig hyggelige tlf, meiler fra valpe kjøpere. I dag fikk vi denne fra August Strengen og Bøjentan`s Oda

Den 5. desember tok jeg med meg Oda og dro til et nytt terreng jeg bare hadde vært i en gang før. Det var et par minusgrader og fint i skogen med litt rim på bakken.  Oda har blitt bedre og bedre i høst så jeg var rimelig sikker på at jeg i det minste fikk høre los. Ho begynte fort og søke og det tok ikke lang tid før ho begynte å støyte litt, og snart gikk losen innover åsen. Mens losen var på andre siden av åsen flytta jeg meg fram til en ganske ny hogstflate ved kanten av åsen. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å komme meg til en hogstflate lengre inn i terrenget, men siden losen var så nærme tok jeg ikke sjansen.  Rådyret gjorde en liten sløyfe på baksiden av åsen før det kom tilbake og gikk ned mot en flomstor bekk 200m foran meg. Heldigvis snudde det ved bekken og gikk opp i flata jeg egentlig skulle postert i og deretter opp i åsen igjen.

Jeg regna med at løpet var kjørt og at det dro ut av terrenget, men så fort på Garminen at losen hadde snudd igjen og var på vei mot bekken igjen. Nok en gang snudde det ved bekken og jeg skimta så vidt et rådyr på vei opp i åsen inne i granskogen i enden av hogstflata. Oda passerte rundt et minutt etterpå og omtrent samtidig fikk jeg se et dyr på vei ned fra åsen og rett imot meg. Jeg finner dyret i kikkertsikte og ser raskt at det er en killing, jeg roper men dyret gjør ingen tegn til å stoppe. Jeg roper igjen og denne gangen bremser dyret opp og stopper på en liten haug. Skuddet går og killingen hopper før den tumler fremover og går over ende. Jeg rekker knapt og komme frem til dyret før Oda kommer i tett og fin los ned mot fallet. Ho logrer med hele kroppen og det er tydelig at ho er fornøyd med sitt andre rådyr fall i høst!

 

16,okt

Det har blitt mye jakt i den siste uken. Både elg, hjort og rådyr jakt. Har blitt mange flotte drev og spennende opphevelser.

Margit felte et kje og da passet det bra at unghund fikk sjekket dyret litt

 
01,okt

I dag fikk jeg oppleve hjort jakt i Sykkylven. I fantastisk natur og lett overskyet vær ble det en utrolig opplevelse. Ismans Leea fikk prøve seg for førte gang på hjorten, noe som resulterte i mitt første hjortefall, en flott fjordårs kolle. Det var og første fallet for Leea. I bratte lier, med en del sau gjerder som hindret hunden, fikk Leea allikevel fart på ikke mindre en 11 dyr som resulterte i 2 fellinger. En stor takk til Geir og jakt laget som ga meg muligheten til å få oppleve en fantastisk jakt dag

 

 
25-29,sept

Da er jeg hjemme etter en kanon tur til Vega for rådyr jakt og hjort jakt i Sykkylven

Jakten på Vega var helt topp, været var ikke det beste men med Hugo, Jens, Thorleif, Andre, Svein og Johny og deres herlig humor og gode humør og med masse godt hund arbeide glemte en været :-)

Ares og Thyra imponerte med sitt utrolig bra søk og jakt lyst. (Ares tok bla svømme knappen, i full los ca 300 m over et vann :-) drevet gikk gode 30 min etter på andre siden av vannet)

Jeg reiste torsdag kveld, men etter det jeg hørte fikk også beaglene fart på rådyrene fredagen ;-)

Meg og Angel med bukk
Jens og Angel, kjekt med sherpa
Meg med kje
Tara ble det dublé for
Johny og Thyra med ungdyr som var albino
 
16,aug

I kveld ble det bukkejakt. Ble bedt med i et skikkelig skogs terreng for å prøve bukken. Jeg fikk en post der det var montert et platå oppe i et tre. Passet bra, da vinden dreide hele tiden. Kom meg opp i treet, rigget meg til så fikk jeg øye på en geit som ant hørte meg og forvant inn i skogen. Snart dukket bukken opp i sporene til henne. Bukken gikk langs en rygg og jeg så bare toppen av ryggen og hals/ hode på han, så ut som en brukbar 6 tagger om forsvant samme vei om geite.

Det går kanskje 10-15 min, så hører jeg noe fra høyre for meg, der kommer nok en bukk. Får vridd meg i stilling, men da dreier den og går fra meg, skikkelig spennende.

Nye 15 min går, å hører jeg på nytt rasling fra høyre. Bukken dukker opp igjen. Jeg gjør meg klar, men i siste øyeblikk går den inn i noe kratt og forsvinner. Jeg puster ut, dette er jo helt utrolig.

Igjen går det vel 10-15 min så hører jeg raslig fra venstre, der skimter jeg et rådyr nede i skogen, er det bukk?. Gjør meg klar og snart dukker den frem i en åpning, en bukk. Skuddet går og den tegner for et bra treff. Den forvinner i tetta, men jeg hører snart sparking i lyngen. Venter noen minutter, så sjekker jeg skuddplass. Finner lungerester og blod og bukken ligger død etter en 60 m.

 
02,aug

Fikk se en rev om svinset på jorde mens bonden presset høyet. Fikk på meg løv camoen, fant rifla og kom meg ned ved jorde. Bonden ble ferdig og reiste når jeg kom ned, så det var fritt frem. Beveget meg i kanten av jorde mot der jeg hadde sett reven. Vinden rett i mot meg, perfekt. Da jeg kom opp på høyeste punktet av jorde, så jeg reven. Det var litt usikker bakgrunn, så jeg ventet litt. Reven begynte å bevege seg til høyre og mot meg. Der fikk den øye på meg, men trodde nok jeg var en merkelig busk, så den kom nærmere for å sjekke. Tror holdet ble under 10 m da jeg skjøt. Rev nr 4 :-)

 
01,aug

Nyslått jorde, perfekt for å prøve reven. Margit og jeg går ut tidlig og har ikke satt lenge før det dukker opp 2 rev. De er på altfor langt hold for meg, men beveger seg mor Margit. Så virker det som noe støkker de, borte blir de. Går noen minutter, så dukker en annen rev opp kanskje 50 m fra meg. Den går et par skritt ut på jorde, stopper å spiser noe den finner på bakken. Lar skuddet går, reven hopper rett opp og forsvinner i buskene. Jeg blir sittende, skuddet kjentes bra ut. Når det begynner å bli mørkt, sjekker jeg skuddplassen der finner jeg lyst lungeblod. Sjekker inne i buskene, men er for tett så bestemmer meg for å sjekke dagen etter med Waika. Dagen etter får Waika prøve seg for første gang på rev. Litt forsiktig i starten, så sporer hun målbevist inn i tetta. Vi finner reven 50-60 m unna. Skuddet satt bra, rett bak bogen men hadde gått gjennom uten å treffe på ben. En liten tispe og min rev nr 3 så langt i sesongen. Nye muligheter i kveld :-)

 

25,juli.

Endelig ble det litt opphold og tid for å prøve reven. Satte meg på post ved 20, tiden. Ca 22:05 hører jeg at noe beveger seg inne i skogkanten, tar noe minutter så dukker en liten rev opp i kanten på jorde. Den vimser litt rundt, men stopper litt opp og jeg får rent skudd. Lar den ligge og venter, 5-10 min går så dukker en rev til frem i jordkanten...

 

 

På forings plassen

   
   
29,mars

Reiste opp å satte meg på åte ved 23, tiden. Kl ble ca 01:30 da jeg fikk se en rev i krattet til høyre fra åte. Pga vindu ikke går helt opp, fikk jeg ikke noen sjanse til skudd. Men tenkte at den kommer sikkert igjen. Gikk ca 20 min, så dukket den frem igjen nedenfor åte. Den svinset frem og  tilbake før den tok retningen rett opp til åte. Ventet til den to stille på åte, så fikk den haglesuppa og ble liggende.

 
17,jan

De siste nettene er det en rev som har vert å sjekket rundt huset her og rundt hundegårdene. Hev ut noen kjøttbiter og satt meg til i det ene soveroms vinduet. Naboens katt kom etter en god time og så ut til å sette pris på kjøttet fra rådyrjakten i høst. Etter en stund, så jeg den krøp litt sammen og ble tydelig var på noe. Reven kom frem, sidelengs og tydelig litt engstelig for katten. Perfekt for meg, hagla gjorde sitt
(Pus ble nok litt sjokka, fikk fart på seg gitt)

Jakt 2010

12,des.

Margit og jeg var bedt med på hjort jakt i dag. Det ble skikkelig skareføre, så vi valgte å la Effi ligge i bilen. Men en elghund grå og en wachtelhund ble brukt med i drevet. Tok ikke lange tiden før det ble los. Flere poster fikk fler dyr frem til postene, og Jarle fikk skudd på denne flotte bukken. Det ble et drev senere også, der det ble sett flere dyr men ingen kom frem til postene. En skikkelig spennende jakt dag for oss som ikke har opplevd hjort jakt så mange ganger før

29,nov

Pga håpløst skareføre over flere uker, har jeg vert litt forsiktig med å slippe hundene. Men i dag fikk Leea en tur ut. Det ble fot med en gang jeg slapp og ikke lenge etter startet losen. Dyret hadde noen runder før det kom i våres retning igjen. Så på peileren at nå nærmet deg seg der Arne postet og ikke lenger etter smeller det hos han. Noen min etter kommer Leea inn på fallet. Leea sitt andre dyr er et fint bukke kje 

13,nov

Med nysnø og flotte forhold lå det an til å bli en flott dag i skogen. Litt skarpt føre fra morgenen av, men det hjalp seg utover dagen. Først fikk Tara komme ut, hun tok ut 2 dyr som ringet først, men som  tilslutt havnet i et våtmarks område. Der hun la av og kom raskt tilbake til meg.

Så fikk Lona komme ut, etter ett par fine drev kom det et kje til Marcus som han felte med ett velrettet skudd. Lona`s første rådyr :-)

12,nov

I dag var det Margit sin tur til å felle et dyr, en stor bukk som dessverre hadde mistet geviret.

09,nov

I dag var vi på jakt med Arne, han lykkes å felle et dyr for Tara etter en flott los i krevende terreng.

26,okt

I dag ble det nok en rev på meg, nr 4 så langt i år. Reven ble ant støkket av hunden. Fikk også et bukkekje, dessverre var det ikke los dyret, men moro var det uansett

 

24,okt.

I dag lykkes det for Bjørn Aage å felle et kje for Bj Lykke, eller Bassa som hun kalles. Først hadde Bjørn muligheten på geita, men den lot han gå. Etter en ny runde kom et kje klar for skudd, noe Bjørn Aage ikke lot gå fra seg. Noen minutter etter kommer Bassa inn på fallet i full los

18, okt.

Etter en lang dag med jakt og fler flotte loser, så tok Margit og jeg en sen ettermiddags tur med Lona.

Lona fikk opp en rev som ringet rundt i et lite område, før den kom opp til meg. I det jeg skjøt, kastet reven. Dritt også, bom. Lona fortatte etter litt, på sporene. Etter et stykke snudde hun og kom mot meg igjen og der kom jammen nok en rev, en mindre en denne gang og nå bommet jeg ikke :-)

30.sept.

Nå er rådyrjakten med hund godt i gang og fler har fått fall for hundene sine.

Merete lykkes å felle første dyret for Leea

Hans Petter med spissbukk som viste seg å være en bi løper for los dyret til Tussi

Egil fikk felt første dyret for Lykke, (Bassa)
 
Ole Rino og Minna
27,sept

Hedda & Prips P valpene som nå er vel 5 mnd gamle viser alle gode takter i skogen. Geir med Bj Ona var ute i går søndag og da lykkes de å felle første rådyret for henne. Geir forteller her om dagen

Ona fikk sitt første rådyr i går. 5mnd og 3 uker gammel :) Etter først 15-20min meget bra los fikk hun tap ved et gjerde. Etter litt søk fant hun en åpning og kom inn igjen. Samtidig så jeg geita med to killinger i noen minutter ute på en hogsflate. Geita og den en killingen krysset gruppa og dro inn i skogen når Ona nærmet seg. Ona kom innom meg og sammen gikk vi opp til området dyra hadde reist til skogs igjen. Ona finner sporene på nytt og ut igjen i los. Da på baksporene over gruppa og finner den andre killingen. Hun fortsetter videre og ut i et myrområde når det smeller fra kameraten min som sitter på post på andre siden av myra. Desverre syntes nok Ona at han far begynte å bli vel langt borte (ca550m) og snudde når hun hadde 150m igjen til fallet. Sammen gikk vi den siste biten frem til dyret og Ona fikk sin velfortjente belønning i form av masse blod i bartene og masse kos av undertegnede. Hun oppførte seg eksemplarisk på fallet og aksepterte å bli tatt vekk fra dyret etter litt napping. En alldeles perfekt morgen i skogen.

 

 

18,sept

I dag var jeg med Ole Rino, Hans Petter og Alexander til Nissedal for å jakte hare. Effi var med å skulle få prøve seg. Hare har hun ikke jaget før, så jeg var litt spent på om det ville fungere.

Hare var der mye av og 3 loser ble det i løpet av dagen. På slutten av dagen, lykkes det endelig for Ole Rino å få felt en pus. Rett føre passerte den meg og Alexander, men klarte å smette unna i noe tett kratt.

Noen fler bilder kan du finne her

Når vi avsluttet dagen var vi innom denne gjengen her som hadde jaktet hare tidligere på dagen,og som var godt i gang å feire dagen fangst

 
10 sept.

Fikk tlf fra Arne som har Bøjentan`s Tussi. Han var bedt med på hjortejakt i dag og Tussi viste nok en gang at hjort er moro. Hun tok ut en stor bokk, som hun drev en 20-30 min før den kom frem til en av postene. Jegeren lot skuddet gå og flott kronhjort ble liggende og for en hjort.

12 tagger og vekta stoppet på 145 kg.

Gratulerer til skytter og til Arne med Tussi

Tussi blir liten ved siden av hjorten :-)

 
10 sept.

I kveld fikk jeg lyst å prøve reven igjen. På vei ut så jeg geit og en liten bokk, men tenkte så nærme at jakt med hund tarter så fikk bokken gå.

Fikk att meg i åkerkantene, nytresket åker lovet godt for at reven ville vise eg. Satt vel ca 10 min, da det kom en tuslende utpå i åkerkanten en 100 m unna. Tok noen pip med mue lokken og reaksjonen uteble ikke. Reven kom direkte over åkeren mot meg, stilte ned forstørrelsen på kikkerten. reven toppet på 10-12 m og der ble den :-)

 
15-16 aug.

15 ble endelig jorde slått og Margit tok en tur på kvelden for å se etter rev. Litt over kl 21 kom en ut på. Den var nære, men snudde på ca 60 m. Da begynte Margit å lokke med muse pip belgen. Reven kom frem fler ganger før den til slutt ikke klarte å styre nyskjerrigheten og kom på skudd hold for hagla. Margit felte den på 15 m hold

Kvelden etter var vi ute begge to. Igjen litt over 21 viste en rev seg på jorde. Denne ville ikke stoppe for lokken, men rett før den forvant i skogen igjen toppet den og jeg fikk sjansen med rifla. Min første rev i år

 
 
11,apr.

En rev til på åte i kveld, denne var skikkelig stygt angrepet av skabb. Det var bre litt pels igjen rundt nakke , hode. Kroppen full av sårskorper og veldig liten av vekst. Helt utrolig at den har over levd den kalde vinteren vi har hatt

 

10,apr.

Etter noen turer ut etter reven, lykkes jeg å felle en liten tass i kveld. denne hadde skabb, halen var helt bar. Så også en større rev ett stykke unna: Men med usikker bakgrunn og så håpet jeg at den skulle skifte retning og komme nærmere, men dessverre så viste den seg ikke mer. Men er jo enda noen dager igjen av sesongens jakt :-)

 
18,mar.

Tok en tur ut ved 18 tiden i kveld for å prøve å lokke rev. Satt meg oppe i en jordekant, med god oversikt. Vinden skiftet hele tiden, så hadde ikke stor tro på å lykkes. Satt i ro en 10-15 min før jeg begynte å lokke. (Huff, hørtes ikke bra ut ikke slik som ekspertene på film, men tenkte her er det bare å stå på. Øvelse gjør jo mester sies det.) Det gikk vel en 5-6 min, så plutselig sto en rev i jordkanten ca 100m unna. Rifla lå å hvilte i to fot staven min og fikk lirket den opp til skulderen og fant reven i sikte. Den ble liggende. Oj, hvilket kikk det var :-) utrolig spenede. Satt en stund til før jeg gikk å sjekket den. Viste seg å være en liten hann rev på 5-6 kg.      

28.febr.

Nye bilder tatt av reven, denne gang på dagtid. Bildene sier vel alt om stakkaren.

23.febr.

Har reve åte ute, og fikk låne et kamera. Denne var her ved 04 tiden på natten

 

Jakt 2009

23,des.

Etter noen dager med feber og sår hals, var jeg usikker på om jeg kom meg på årets siste jakt. Heldigvis våknet jeg feberfri :-)

Møter de andre kl 9. I dag skal Ygra få prøve seg, hun har stått i 3 uker pga løpetid og virker ivrig på å komme løs.

Ygra finner raskt en fot hun nøster opp, snart går losen for fult. Det ringer smått inne i en tette. Så skimter jeg et dyr som er på vei mot meg, men det stopper i tett kratt. Vinkler av og losen dreier mot Thorleif. Snart får han dyret frem til seg og feller det når det skal hoppe over et dike. Ygra syntes det var stas tydelig, buster dyret så håra fyker rundt.

Postene kommer seg på plass, og jeg slipper Ygra på nytt inn i samme området. Ny los som drar over til en ny skogteig, der det går noen runder, kommer tilbake og passerer meg uten at jeg får rent skudd. Thorleif får og besøk av det, men det vender og tar en større runde. Vi hører losen godt og snart dreier det rette veien igjen. Så får jeg se rådyret komme mot meg, men Ygra øser på noen minutter bak. Dyret kommer rolig mot meg og stopper på ca 20 m med fronten mot meg mens det lytter etter hunden. Jeg  holder igjen skuddet da dyret ikke har oppdaget meg, venter til det snur siden til tar noen skritt, da får det hagelsvermen i bogen. Ygra kommer snart innpå og får buste litt mer. Vi bestemmer oss for et slipp til, nytt område. Ygra jobber bra ut og finner snart ny fot. Losen starter noen min senere. Det går innfor hørehold hele tiden, men vil ikke mot postene og snart drar det litt på langtur. Ygra henger på et stykke, men slipper dyret snart og kommer tilbake i spora sine. Vilken avslutning på årets sesong, gleder meg alt til neste år :-)

 

20,des.

Ole Rino tok seg en tur alene på skauen med Minna i dag. Etter litt fotarbeid så går snart støtingen på fot over i full los. Losen gjør snart en sving og kommer rett mot Ole Rino og snart får han se 2 rådyr. Ole Rino feller det ene, Minna kommer snart innpå fallet. Etter utvoming og litt smakebit, går de mot bilen men kommer ikke langt før Minna begynner å støte igjen og ny los er i gang. Losen går fint en god stund, men drar etter vert ut og Minna legger av og vender tilbake til Ole Rino. Dette er andre dyret for unghunden, og er jo enda 3 dager igjen :-)

 
17,des.

I dag gikk turen til Tvedestrand for jakt med Petter, Ole Rino og Yngve. Det var en kald opplevelse, 6-8 kalde med sterk vind. Minna fikk prøve seg først uten at hun kom i kontakt med noe dyr. Etter en matbit og litt varme ved bålet, tar Ole Rino Effi med seg mens jeg tar Tara i en annen del av terrenget. Litt snø gjør at spor syntes lett og snart finner Effi noen som lukter godt. Tara jobber bra inne i en tette, men ikke noe spor å se. Effi begynner å støte på fot og snart går losen for fult. Dyret kommer rett i fanget på Ole Rino uten at han får rent skudd felt. Losen kommer i min retning, jeg står å lytter og blir redd for at losen vil gå rett på Tara. Sjekker gps og ser at hun er litt unna. Gjør meg klar og snart hører jeg dyret inne i tetta. Snart ser jeg dyret bak noen grantrær, noen skritt frem og det klar bane. Hagelsvermen treffer på 15m dyret gjør noen sprell før det ligger rolig. Effi kommer inn, ca 2 min etterpå og begynner å buste dyret som viser seg å være en bukk.

 
02,des.

I dag var det jakt med Marcus, Arne, Thorleif og Henning. Effi skulle få prøve seg i dag. 11 kalde, 3-4 cm snø og klart vær. Første området finner vi ikke noe dyr, men når vi flytter til en annen del finner vi spor av et dyr som ant har gått der i grålysninga. Kl er over 11, men Effi begynner å nøste opp foten. Det beveger seg et godt stykke unna, men Effi begynner å støte tettere og tettere og snart er losen i full gang. Det ringer opp og ned i et bratt område og er nære på der Arne poster flere ganger, drevet tar en ny runde før det endelig bestemmer seg for å forandre retning. Det nærmer seg der jeg står, men velger å passere i en tette 80-100 m unna meg. Sier fra til Marcus at losen er på rett mot hans post og ikke lenge etter smeller det hos han. Marcus melder at dyret blir liggende, noen minutter går så kommer Effi i full los innpå fallet. Skytter er kjempefornøyd, er hans første rådyr felt for hund i los. Effi er vel ikke mindre fornøyd, da hun får smake litt av innmaten :-) Vi møtes ved fallet, Henning har hentet sønnen sin i mellomtiden og det er stor stas å få sjekket dyret og ikke minst det å få leie Effi til bilene. En kommende jeger og hunde fører kanskje ;-)

28,nov.

Første rådyret felt for Minna. Etter en flott los som rundet fint, kom det en bukk frem til Endre som fikk felt sitt første rådyr. Noen minutter etter kom Minna inn for full hals på fallet

Margit og jeg ble spurt om vi ville bli med på drivjakt i områder nedenfor riksvei. Pga vei kan en ikke slippe hund, og siden det er mye frukthager og mye rådyr som i tilegg krysser veien ofte, prøver vi å ta ut noen av dyra.

Margit tok jobben som driver, med Ygra i langline er det ofte mer effektivt en å gå driver rekke. Ved nærkontakt går Ygra i los, noe som roer rådyra som da ofte kommer stille og rolig frem til postene. Jeg var heldig å fikk felt ett bukke kje, mens Thorleif felte en gjeit og Margit fikk skikkelig trim :-)

 
 
21,nov.

Fikk mail fra Helga A Jallen, i dag lykkes det å få første rådyret for Morris.

Etter mange fine loser tidligere i høst uten fall, gikk det endelig vår vei idag.
Tok litt tid å finne dyra i dag, men vi fikk de til slutt frem. Det ble en relativt kort los, som endte med at matfar selv fikk æren av å skyte første dyret for Morris.
En fin bukke-killing.
Morris loset inn på fallet, men var litt skeptisk til dyret med det samme.
Men etter slakting vanket det både lever og hjerte. Det gikk ned på høykant.
 
Dagen i dag var en fin bursdagspresang til Morris, som blir ett år på tirsdag.
 
Hilsen Morris, Helge Arne og Rita.

 
18,nov.

I dag ble det jakt med Henning, Thorleif or Reidar. Først fikk Ygra komme ut. Hun søkte bra ut og fant snart en fot. Uttaket kom et stykke unna, men drevet ringet inn mot postene. Var nære på meg, men fikk ant vitring og snudde. Losen ringet fint rundt oss, før det dro tilbake til området der uttaket var. Ygra slapp etter vert og vi koblet å reiste et annet område. Nå fikk Effi kommet ut, ble los med en gang, dyret passerte Henning, men var litt for tett for rent skudd. Losen gikk mot Reidar, som dessverre fikk kaste vind og dyret vinklet, og bestemte seg for en skikkelig langtur. Vi fikk koblet Effi etter vert og slapp Ygra på nytt. Los med en gang igjen, 2 dyr som etter et par runder kom til postene. Henning fikk de rett på seg og fikk rent skudd på kjeet, Ygra fortsatte etter det andre dyret. Det ringet rundt lenge, før det og dro ut. Ygra ga seg etter vert og kom tilbake, kjekt for da begynte det å bli skumring. De "gamle" damene ga oss en dag med utrolige mange flotte loser og flott opplevelse denne dagen.  

 
 
07,nov.

I dag ble det en tur med Leea, en av ung hundene. Var kraftige regnbyger, litt ufyselig vær men ofte bra jaktvær da. Margit var hund fører, mens jeg postet. Leea jobbet bra i "drittværet". Så ble det endelig los, viser seg å være en rev. Den går en liten runde, før den dreier i min retning. Får se den komme løpende inne imellom trærne, følger den med rødpunkt siktet og får en klaring. Den blir liggende, kjempemorro, Leeas første fall og rev nr 8 på meg så langt i år. Vi fortsetter jakten, jeg forflytter meg et stykke å få se geit og kje, har de på ca 20 m. Men nå er vi ute med ung hund, så vil ikke skyte da det i dag skal være for hunden. Dyrene beveger seg etter litt mot  der Margit og Leea er, og ikke lenge etter blir det los. Drevet går en stor runde, før det drar lengre unna. Leea henger på, men gir seg når det drar ut og vender tilbake til Margit i spora sine. Vi er fornøyde med dagen, godt å komme hjem å få tørket klærne

 
26,okt.

I går ble Margit og jeg bedt med på en jakt med Reidar og Tor Olav. Buster til Reidar og BAN en Leidi ble sluppet og ikke lenge etter var det full los på begge hundene. Det var et område med mye dyr og 2 stk kom frem der Margit postet, hun fikk inn et velrettet skudd på det ene og ikke lenge etter kom Leidi inn for full los på fallet.

En annen postskytter felte og et dyr, som la seg i smellen men som kom seg på bena igjen etter en stund. Jeg hadde Waika med i bilen, så nå fikk hun prøve seg. Vi sporet inn i tett granholdt og snart markerer Waika blod, sporer videre og snart markerer hun tydelig at dyret er nært. Vi får får se det under en rotvelte, men det klarer å komme seg på bena før vi får skudd på det. Waika roer fort ned og vi fortsetter etter litt, et stykke til så markerer hun igjen, nå kom det seg ikke opp og Tor O får inn et velrettet skudd.

Margit & Leidi

Waika etter velykket søk.

 
10,okt.

Arne felte et dyr for Tussi i går. Tussi hadde 2 flotte drev og et smaldyr ble resultatet for duon.

De kom innom her etter jakten og Kaiser fikk sitt første møte med rådyr, noe som tydelig falt i smak. Han sjekket dyret grundig å syntes nok det smakte.

 

28,sep

Høstferie og besøk fra Sørlandet. Hjalmar, 11 år har fått sansen for jakt. Søndag kveld ble jordene slått for tredje gang, Hjalmar var klar for å stå tidlig opp for å se etter reven.

Mandag morgen sto vi opp tidlig og var på post når det begynte å lysne. Vi satt der å koste oss i jordekanten, mens det begynte å livne til rundt oss av lyder og ble lysere. Litt over kl 7 får jeg se en bevegelse til høyre for oss, en rev kommer utpå jordet. Den beveger seg målbevist  mot et reve åte som ligger litt på skrått til venstre for oss. Prøver å plystre på den, uten at det hjelper. Den fortsetter i bra tempo, men så får den ferten av noe, stopper og snur helt rundt. Går et par skritt og stopper igjen, da har jeg den med bredsiden til og skyter. Den detter rett ned, avstanden er ca 70 m. Sesongens 7 rev, viser seg å være en ung tispe.

Hjalmar, bringer nok hell på jakten for meg. Litt lenger ned på siden kan dere se bilder av hans første rådyr jakt året før. Han er en ivrig fisker, og jeg tror nok interessen for jakt bare kommer til å stige i tiden som kommer. Vi får se, han og søstrene Thelma, Marie og mamma Monica blir noen dager til så vi får vel prøve litt mer rådyr jakt og kanskje reven en gang til. Men i morgen skal vi sove litt lenger, er jo tross alt høstferie og skolefri.

 
 
12,sept.

Arne fikk full uttelling på hjort jakten i går. Tussi fikk en spiss bukk på bena som buktet fint. Bukken tok en runde og før den dreide tilbake og Arne lot seg ikke be to ganger. En flott spissbukk etter et flott drev.

 
21,aug.

Denne skabb reven fikk jeg tatt i dag. En liten tass som ikke hadde det serlig bra. Åpne sår på hele kroppen og betennelser. I tilegg gikk den på 3 ben

 
15,juli.

Starten på revejakta, endelig. Nyslått eng, perfekt for å se etter reven. Setter meg i en jaktstige jeg har i en jordekant, har åteplass like ved. Kl er ca 18:55 når jeg er på plass, 19:05 kommer det en halvoksen rev luskende lang jorde kanten. Jeg sitter høyt og har vinden mot meg så slipper den innpå 30 m før jeg skyter. Den blir liggende i smellen. Årets første rev er i boks :-) . Det går en god time, så hører jeg noe tasling inne i tetta, der kommer en liten rakker frem på jorde. Rev nr 2 dør i smellen. Det går vel 15 min så kommer jammen nr 3 tuslende. Den blir liggende ved siden av nr 2. Noen minutter går, så hører jeg det rasler igjen, nr 4 skimtes inne i tetta. Den er mer sky, er så vidt utpå jorde, men stikker inn i tetta igjen. Jeg venter, og snart tar nyskjerigheten overhånd, den detter og i smellen ved siden av nr 1. Skriver sms til Margit, men blir ikke ferdig, jammen komme ikke nr 5 frem på jorde ca 100 m unna, setter seg med ryggen til. Snart snur den og beveger seg i god fart mot meg, vimser frem og tilbake men har rette rettingen. Stopper et øyeblikk på ca 50 m med siden til. Jeg skyter, og den tegner for et bra treff, men løper ca 20 m før den detter ved siden av de andre.

Det var nok valper fra 2 forskjellige kull, 2 stk var litt større en de 3 andre.

 

 
27 jan.

Noen jakt rapporter fra jakten 08 valpekjøpere kommer fortsatt. Her forteller Jan Å Holtan litt om Bøjentan`s Guri Lita

Sesongen 2008 har som ventet gått kjempefint, mange fine loser med fall.

Vi har i år jobba en del med  hjort som nå har kommet i vårt leie terreng i Hovin. Har hatt mange fine loser uten at noen har fått skutt direkte i losen.

Gikk ettersøk på en hind som falt etter 300 meter noe Lita gjorde helt perfekt.

Mvh Jan Åge

 

 
 

Jakt 2008

 
14des

I dag var Margit, Reidar og jeg ute. Første hund ute var Ygra. Først ble det en los som dro ut etter gode halvtimen, Ygra slapp og kom raskt tilbake. Nytt slipp og ikke lenge etter runget losen igjen. Etter noen fine runder går det rett mot Margit som feller sitt 2 rådyr, også dette et fint bukke kje. Senere får både Buster og Viggo prøve seg. Blir flotte loser, men ikke fler dyr blir felt.

 
13des

Fay holder fortsatt koken, og det har blitt felt flere dyr for henne i høst. Ole Rino og Toya var på jakt med henne på lørdag, og Toya fikk felt et kje etter en flott los. 

 

07des

Leo, 6 mnd har begynt å vise gode takter i skogen. Eier, Vidar fikk felt første rådyret for han i går etter en flott los. Gratulerer så mye til både hund og eier :-)

 
06des

Jeg fikk en bukk i dag, som slapp geviret når den falt. Heldig kan man si, for flotte var de.

 
04des

Margit tok jeger eksamen i høst, og i dag fikk hun felt sitt første rådyr. I tilegg var det i los for ung hunden, Tara. Var 2 dyr i følge og et bukke kje stoppet innfor hagle hold for Margit, men sto med fronten til. Margit holdt hode klart å ventet til det snudde bredsiden til. (Ikke rart hun smiler fra øre til øre)

 
03des

Bøjentan`s Ito får jakte hare nå når hjortejakten er over. Her har Pål felt pus for han.

 

02 des

I helgen var Ole Rino og Stian ute med Fay. Gamle mor holder fortsatt koken og både Ole Rino og Stian fikk felt et dyr for henne

 
16nov

I dag tok jeg en tur ut med Tara. Først så var jeg ute et par timer med henne uten at vi var borti dyr, men moro å se åssen hun utvikler seg fra gang til gang. Margit overtok som hundefører i et nytt område mens jeg postet. Tok ikke lange tiden før losen var i gang og 2 kje passerte meg, men litt for langt unna til at jeg kunne skyte. Losen ringte en stund før det dro av gårde. Tara la av etter vert og kom tilbake i spora sine. Nytt slipp og nytt uttak, en stor bukk kom til meg og fall nr 2 for Tara denne første høsten var et faktum. 

 

15okt

I uken har det blitt noen turer med hund for å jage rådyr. En av dagene var Arne med Bøjentan`s Tussi her for å prøve henne på rådyr. Jeg postet men Arne gikk med Tussi. En rev dukket opp i jordkanten, og begynte å svinse rundt utpå jordet. Så fort i kikkerten at den var angrepet av skabb. Jeg la meg ned på jordet å ålet meg mot den. Den var på vei vekk, og jeg kunne i skyte pga usikker bakgrunn. Men så snudde den og begynte å komme i min retning. Slapp den innpå ca 40 m, så fikk jeg rent side skudd. Meldte fra til Arne at jeg fikk tatt en rev. Ikke lenge etter dro Tussi i gang med en fin rådyr los. En liten geit kom rett forbi Arne i uttaket. Arne fikk høre meste parten av losen, mens jeg sto litt for lavt til å høre noe, men fulgte henne på peilen. Skikkelig gøy når ung hundene våkner. Arne var bare et stort smil når vi møttes senere. Dessverre fikk jeg verken bilde av hund eller eier.

Skabb reven
13okt

Siden vi hadde besøk fra Sørlandet, har tiden gått med hundetrening og jakt. I helgen som var, ble jeg invitert med av Thorleif på elgjakt. Var spent når jeg kjørte til møte stedet for dagen jakt,er vel 4 år siden jeg var på elgjakt. Jeg ble møtt av en utrolig fin gjeng jegere, og følte meg velkommen fra første stund.  Lørdagen ble det felt en liten okse, hjort ble også sett. Jeg fikk prøve meg på å vomme ut elgen, litt større en rådyr ja..

Søndagen ble det sett en stor ku, men med ungdyr igjen på kvoten fikk hun gå. Til helgen er det nye forsøk, et ungdyr og 2 hjort igjen på kvoten kan jo by på spennende jakt.

Jeg får prøve å vomme elgen

Transporten av oksen ut av terrenget

01 okt

Bilder fra da Hjalmar var med på sitt første Rådyrfall.

 

21 sept

I dag var jeg bedt med for å prøve Hedda på hjorten. Thorleif, Thorstein, Liv og jeg. Vi postet ut langs en traktor slepe oppover en li og Hedda ble sluppet nedenifra.

Det tar ikke lang tid før Hedda begynner å støte på for, litt tid så er losen i gang. Den går en stund før hun begynner å få problemer og det blir tap. Hun legger av ikke langt fra meg, og jeg mistenker hare. Litt sjekking av tap, så tar Thorleif Hedda med tilbake og slipper på nytt. Los etter få minutter og denne gang turer det bra i lia. Noen runder så runder det åsen og drar innover et dalsøkk før det går over i neste ås og ut av høre hold. Det går en stund, så får vi Hedda inn på peileren igjen og ser at hun går på baksporene sine. Vi lager opp bål og tar en rast mens vi venter på henne. Tar ikke lange tiden så er hun ved oss, som vanlig klokkerein tilbake etter endt drev. Neste drev finner vi ikke noe, og tenker på å gi oss. Men på vei tilbake får vi ser 2 hjort og  hører at det ant er fler dyr og i følge. De får øye på oss og forsvinner. Hedda blir sluppet og losen er i gang. Det bukter noen fine runder før det drar innover der første drevet gikk. Thorstein og Liv som har gått opp å poster på toppen av åsen, hører Hedda godt, men etter 30 -40 min går det over neste ås og ut av peil og hørehold så vi regner med at hun slipper dyret om ikke altfor lang tid. Jeg melder til Thorleif at jeg syntes å høre noe innfor der jeg poster. Thorleif vil da drive heia opp mot toppen. Det går noen minutter, så hører jeg kvistknekk og tydelig dyr som er på vei mot meg. Der kommer det 3 hjort, spissbokk og 2 hinder men de vinkler og går skrått fra meg oppover. Får ikke rent skudd , da det er for mye ormegress og kratt i mellom. Melder til Liv og Thorstein at de er på vei rett opp mot dem. Venter spent, der endelig smeller det. Thorstein har skutt en kolle. Vi samles ved fallet og snart får jeg Hedda inn på peileren igjen, som vanlig på vei tilbake i spora sine, kjekt med gps peiler :-). Vi er heldige å har traktor vei og nedover bakke, så derfor tar Liv og jeg børser og Thorleif og Thorstein får fungere som trekkdyr. Hedda møter vi nedi traktor slepa der hun startet losen.

 

Thorstein og Liv Hedda sjekker hjorten
 

10-11 aug.

Da er endelig bukkejakten i gang og jeg har besøk av Ole Rino som jeg er tante til. Det går bra for han, bla annet lykkes han å felle 6 takkeren jeg la ut bilder av7. En liten 6 takker til får han også i et skikkelig skogs terreng der det er langt mellom rådyrene. (Lurer på hvem som er hans favoritt tante nå :-) ) Effi var med i bilen om vi fikk behov for ettersøk. Så hun fikk lov å spore innpå fra skuddsted til dit bukken lå, 40 - 50 m unna. All trening er god trening og Effi var overlykkelig for å få jobbe litt

Jeg var også på ett ettersøk med ygra tidlig sønd morgen, 05:30 ca fikk jeg tlf mens jeg satt på post, om jeg kunne hjelpe å finne en bukk som var påskutt og som tegnet bra for skudd, men som hadde forsvunnet inn i skogen. Vi begynte å spore, litt vanskeligheter i starten da det var mye tråkk og i tilegg var det elgku og kalv som tråkket rundt oss, en hare hadde og vert utpå når bukken ble påskutt. Men etter litt frem og tilbake fant vi utav det og vi sporet en 7 - 800 m før vi lyktes å få felt bukken som hadde fått skuddet litt langt fremme og hadde klart å komme seg  unna i tetta.

6 takkeren til Ole Rino Skogsbukken til Ole Rino
Ole Rino og Effi med skogsbukken Ygra med bukken etter vellykket ettersøk til en kamerat

07 aug

Denne kom frem tidlig på kvelden i dag, når han krysset et jorde å det bare 3 dager før bukke jakta starter :-)

   
   
   
15 juli

Starten på revejakten og jeg må ut å prøve meg på kvelden. Sitter høyt i en jaktstige ved et jorde. En hare kommer utpå og beiter rundt på jordet.

Sitter vel rundt 1 time da en finn rådyr bukk kommer utpå, den går målbevist over jordet, stopper litt når den kommer til kanten før den forsvinner inn i gran tetta. Nå kribler det med tanke på bukke jakta 10 aug. Ingen rev i kveld.

 
24 juni.

Effi & Ygra ble sluppet ut i hundehegnet i dag, etter en stund drar de i gang med full los . Vi tenkte at nå var det dyr på utsiden av gjerdet, og går ut for å få stopp på levenet. Men da får vi en overraskelse, der kommer en hare med hundene hakk i hel inne  i hegnet. Jeg løper inn å henter fotoapparatet, må bare ta noen bilder. Det går runde på runde, før haren løper ned i selve hundegården og Effi & Ygra etter. Haren klarer å smette forbi hundene og kommer mot meg igjen, passerer meg men bare noen cm klaring. Får knipset noen bilder. Ny runde før haren kommer ned igjen, da stenger jeg lemmen så hundene ikke kommer etter. Vi får hundene vekk og går ned i hundegården, haren er rimelig stresset nå, lar døren så åpen og får haren rett veg så den får friheten igjen. Går gjennom hegnet etterpå, men klarer ikke å finne noen åpning eller noe sted som den kan ha kommet inn gjennom. Så det er vel slik, INGEN VET HVOR HAREN HOPPER.

Her går det unna
Haren med Ygra & Effi rett bak
Etter en runde, kommer haren igjen
Effi ikke langt bak, kan love att det høres
Her er den på vei ned mor hundegården og jeg får stengt for hundene.

 

 
03, feb

Ettersøk.

Igjen fikk jeg tlf fra Arne i vilt nemnda. Denne var det påkjørt rådyr av toget kvelden før, var 4 - 5 dyr i følge og spor viste at det ene var skadet. Det ble satt i gang søk om kvelden, noe blod drypp ble funnet men ikke noe dyr. Vi skulle prøve da på morgenen med hund. I løpet av natten var det kommet noen cm snø. Margit var hund fører, Arne gikk med henne mens jeg postet opp der dyr ofte vil krysse. Vi lykkes ikke å finne noe dyr og avsluttet søket.

Utpå ettermiddagen ringte Arne igjen. Han hadde gått en tur i området  fra en annen kant og kommet over dyret som dro av gårde med tydelig skade i bakfot. Vi rykket ut igjen, denne gang gikk jeg med Margit mens Arne postet opp. Det ble et langt etter søk. Etter ca 2 timer, spretter dyret ut bak en rotvelte, jeg står selvfølgelig på  feil side så hund og fører er i veien. Har hagle og dyret kommer på for lang avstand. Det har tydelig problemer med venstre bakfot, jeg prøver å ta igjen uten å lykkes. Vi roer ned og tar kontakt med Arne igjen. Blir enige om at han skal kjøre å poste opp  mot der vi startet, dyret dro den veien og velger å slippe Ygra da det begynner å nærme seg skumring. Ygra slippes og losen starter snart.  Det går en stund før jeg endelig hører et skudd. Arne melder at dyret er felt og Ygra allerede er i gang å buste det. Dyret skulle krysse en grus vei som går opp mot kirken, da Arne fikk felt i det. Ygra var rett bak i full los. Det viser seg at rå geita har knekt bak benet i hase leddet. Såret er åpent og ben splint stikker ut av såret. Det kjennes godt å ha lykkes nok en gang og spart et dyr til for mye lidelser.

Margit, Ygra og meg

Fall stedet, tatt på god avstand

 
30,jan

Ettersøk.

Arne i vilt nemnda ringte om jeg kunne bli med på ettersøk etter et rådyr som hadde vert i kamp med en rev. Vedkommende som ringte bor på en gård i utkanten av et byggefelt og våknet utpå morgen kvisten av bråk ute på altanen. Når de kikker ut, får de se en rev og et rådyr som sloss oppe på altanen før de løper av gårde. De ser da at det ene bakbenet henger å slenger på rådyret. Når lyset kommer så sjekker de rundt området litt og finner blod etter rådyret, men finner ikke dyret. De kontakter da vilt nemnda.

Arne og jeg møtes på gården og velger å sjekke litt rundt med Ygra. Vi finner blod spor og Ygra blir ivrig. Tar ikke så lang tid før hun markerer tydelig på over vær at det er godlukt i luften. Vi velger da å følge på henne. Vi går opp en liten skråning, over et lite jorde mot noe tett løv kratt. Jeg har ikke våpen da jeg syntes det er enklere å bare konsentrere seg om hunden. Arne er skytter og går litt utpå høyre side av meg når vi nærmer oss tetta foran oss. Ygra går selvfølgelig inn i det tetteste krattet og tråkker nesten på dyret som har lagt seg til under en liten gran busk. Dyret skvetter opp, vi ser fort at det er hardt skadd. Arne får ikke skutt da det er altfor tett. Jeg prøver å roe ned Ygra, mens Arne følger etter dyret. Det er snø og skare som vi går igjennom og det bråker som fy. Om litt gir Arne meg beskjed om at dyret er på vei tilbake, han har kommet innpå flere ganger men  det er for tett til at han fikk skutt. Der ser jeg dyret i skråningen ovenfor meg, ca 50 m unna. Skal til å gi Arne beskjed, da han skyter. (Arne så meg klart å viste at han hadde klar skudd linje )  Dyret detter og Ygra blir helt vill. Jeg slipper henne og hun loser opp til dyret og begynner å buste det, har aldri sett henne så hissig til å buste :-)

Det viser seg å være et lite bukke kje som antagelig først har blitt truffet av toget ( toglinja er bare noen hundre meter unna) eller blitt truffet av en bil, også møtt på "Mikkel" etterpå. "Mikkel" har da sikker prøvd seg siden det var såpass hardt skadd men ikke klart å ta livet av det. En noe spesiell opplevelse var det nok for de som våknet av lydene til kampen mellom Mikkel og kjeet.......

Godt var det at vi lykkes å få felt det og spart det for mer lidelser

Jakt 2007

 
23,des

Årets siste jakt dag tar jeg og Margit med Ismans Ike en tur ut. Ikke har stått nå i en god uke , da det har vert minus 15 og for skarpt føre. Men i dag på årets siste jakt dag, så er det minus 7 og vind stille solen titter også frem blant rim fråssende trær, det er perfekt for å høre losen langt i dag.

Margit tar Ike med, mens jeg poster opp. Ike kommer rett i fot som han begynner å nøste opp, han støter bra på foten og ikke lenge etter er det fult uttak. Losen bærer godt i dag, skikkelig moro å høre åssen han jobber og høres ut som han nyanserer bra i forhold til avstand til drevdyret. Det tar noen runder, så forandrer det retning mot der jeg poster. Går nedi et dalsøkk, hører han får noe småtap i det bratteste partiet. Er spent nå, hvilken vei tar det.. Så hører jeg et dyr kommer i min retning, lett å høre inni tetta da det er knekkebrød føre. Der kommer det frem i en åpning og stopper, holdet er max 20 m fra meg. Finner bogen i kikkerten og ser i tilegg pisken under magen. Smellet bryter stillheten, bukken gjør et byks rett opp og snur i luften. Hører det detter inni tetta, går frem og ser den ligger død. Venter på Ike som ligger 3-4 min bak. Han loser bra og kommer rett innpå fallet. Ike sitt 2 rådyr er felt og det på årets siste jakt dag etter 35 - 40 min los. Det føles godt å ta jule ferie nå, men tankene går, er jo ikke lenge til høsten da :-)

GOD JUL 

Ismans Ike og meg

(Valpene til Effi og Ygra var med og fikk preget seg på nok ett rådyr fall.)

Fra venstre Tara, Thea og valpen til Ygra

Valpen til Ygra som reiser i mellomdagene

Margit må som vanlig ta tungarbeidet

Ygra`s valp, Tara og Thea

21,des

Fikk disse bildene av Reidar Holte fra jakt på hjort for et pa uker siden. Ask, el Buster som han kalles drev spiss bukk kolle og kalv frem til post skytter og spissbukken ble felt. Buster forsatte å lose på kolle og kalven og etter et langt drev kom et rådyr med tilbake som også ble felt. Ikke verst å felle hjort å rådyr i samme drev :-) Gratulerer til skytterne.

 
15.des.

I dag var vi med på drev jakt og jeg var så heldig å få dublé. Valpene til Effi og Ygra syntes det var skikkelig godt å få smakt på rådyr og alle 8 var rimelig røde over hele kroppen etter en stund. Viktig å preges i ung alder  :-)

   
09,des.

Gratulerer til Per Hoff med første rådyret for Bøjentan`s Gitte.

Hei!

I dag fikk vi endelig første rådyr fall for Gitte. Vi hadde jo flere loser på godt over timen for henne i fjor høst, og i år har vi hatt los nesten hver gang vi har vært ute. Vi har jaktet for henne hver helg i november og hittil i desember, pluss noen dager i oktober, innimellom elgjakta. Så og si hver gang har vi hatt loser på mellom tjue minutter og halvannen time, og hun har stort sett vært tilbake hos meg etter et par timer.

I dag var jeg ute sammen med Kjetil og Ivar, og vi fikk uttak etter bare ett minutt. Det buktet litt i foten av åsen før det gikk opp, nordover og ut av hørehold. Vi har hatt lignende drev før, så vi posterte om, og ventet. Etter en drøy halvtime hørte vi at det kom tilbake over kanten av åsen. Det buktet litt fram og tilbake ned åsen, og gikk så sydover. Jeg hørte at det gikk mot posten til Ivar, og ventet bare på skuddet. Ikke lenge etter smalt det først en gang, og like etter en gang til. Etter en liten stund kom det melding på radioen om at Gittes første fall var et faktum.

Vi hadde et drev til etter mat, med nytt uttak etter noen minutter. Dyret dro ut av terrenget, og antakelig over elva, i alle fall var det retningen mens de var innenfor hørehold. Etter en drøy halvtime kom Gitte tilbake til meg.
 

 
02,des.

Endelig lykkes det meg å felle et rådyr for Ismans Fanta. Var ute for å prøve å ta ut skade dyr i og ved noen frukthager da Fanta fikk denne råa på bena. Etter en kort los fikk jeg den på hagle hold og måtte benytte sjansen da det var skadedyr vi var ute etter. (Skulle gjerne latt losen gå litt lenger, da det er utrolig moro å høre når Fanta jager.) Men er jo enda en stund igjen av jakta... 

01, des.

Hei
Nå er jakta slutt i Sogn-Marco var med på jaget -de var fuktig vær og
vanskelig vind.,men han fann sporet til Bukken.
Og han fekk jobba med han mens vi tok Kaffi.
Nå nærmer jula seg så ein for sjå om en får tid til noe Rådyrjakt før jul.
H-MADS
 

27,nov

24 nov fikk vi E,meil fra Kristian med Bøjentan`s Gary.

Hei Merete!

En liten oppdatering om Gary – Vi har strevd litt med det jaktlige i høst, noe har skjedd i småvilt-/rådyrterrenget vårt i løpet av vår/sommer, har nesten ingen rådyr igjen. Tror gaupa må ha gjort et solid innhogg, vet bare om 1 bukk og 1 geit med kje + 1   singeldyr – terrenget er på 2600 mål. Men vi har trent i skogen en god del hele høsten, har vært ute minst 2 ganger i uka. Sånn i snitt har vi hatt dyr ute annenhver gang. Men losene har vært korte, vesentlig kortere enn de lengste losene vi hadde på slutten i fjor, 5 – 10 min. mens flere loser i fjor var på opp mot halvtimen. Vi hadde heller ikke fått felt dyr for Gary så langt.

Nå i går fikk vi endelig en ”forløsning” – Vi fikk i stand en jakt hos en kamerat i nærmeste nabolag – på Sannes, hvor det er svært bra med dyr. Hadde en tur der i fjor også, da med først en kort los som dro rett ut av terrenget, og så en ½-times los, men dessverre uten at noen fikk skutt. Grunnen til at vi ikke har hatt jakt der oftere, er først og fremst nærhet til riksveien og det ikke er uvanlig at dyr stikker over, særlig hvis losen varer en stund. Derfor har jeg vært tilbakeholden med jakt der.

I første slipp, som var mellom gården og Norsjø, fikk Gary ut geit + kje. Disse gikk rett mot nærmeste post som var bemannet av jaktkamerat Kristian Berglund, og kjeet ble felt. (Han kviet seg for å skyte så tidlig i losen, og klarerte det over radio før han skjøt! En sann jaktens gentlemann!)  Losen ble kort, men Gary holdt sporet helt inn på fallet, så det var kjempestas! Litt forsiktig på dyret med det samme, men når jeg kom dit var han i full fart med busting og blodslikking, og etter hvert tok han noen reale tak i et bein og halte og dro det han var kar om…

Etter at dyret var vommet ut og flådd, flyttet vi et lite stykke sydover, til Brånaåsen (vi bor i sørenden av åsen).  Jeg slapp i sørenden av åsen, og krysset sakte inn i området, mens Gary tok noen turer i forskjellige retninger etter fot. Etter en drøy halvtime ble det uttak ca 150 m fra der jeg sto, og losen gikk fra meg og ned mot golfbanen, hvor den dreide ned mot Norsjø før den dreide først nordover og så opp mot der jeg sto. Geit og kje passerte meg etter drøye 10 min radig los, 50 m unna, men det var for ureint for kulepipa – og dyra fikk gå. Dyra fortatte rett opp mot toppen av åsen, og 2-3 min etter kom Gary i full los. Losen forsvant opp over toppen av åsen, og jeg hørte ikke mer. Etter en stund hørte en av postene Gary i området mellom den gamle og den nye riksveien. Gary er heller trang mht. losføring, og har nok vært litt på etterskudd i det tøffere terrenget fra åsen og ned mot veien. Etter dette ble det stille en stund, helt til jeg selv og en av postene hørte los (nå og da - veldig svakt/langt unna) fra Hammerstad-området, et lite skogområde med noe bebyggelse som ligger lengre syd for der vi holdt på. Siste gangen jeg hørte noe av losen der ute var 50 minutter etter uttak. Jeg kalte opp Kristian B. som var nærmest bilen, og ba ham kjøre ut dit og  undersøke. Da han kom dit møtte han ganske snart Gary på grusveien der borte. Han hadde tydeligvis lagt av på det tidspunktet. Etter det vi hørte har losen gått noen runder i dette området, som ikke er stort, før de sannsynligvis har dratt av gårde for alvor. Noen minutter senere møttes vi alle sammen til bålfyring, kaffe og mat + prat, og vi gledet oss alle over Gary’s prestasjoner denne dagen – og en slik flott dag i skogen….

 Jeg legger ved bilde av Gary med rådyret og jaktkamerat Kristian Berglund som felte dyret – og et bilde av Gary med dyret.

Hilsen fra Kristian

 

 

 
18,nov.

Gratulerer til Håvard med første rådyret felt for Hedda.

Håvard forteller selv om jakt dagen.

Hei Merete.

Har hatt 6 fine loser med Hedda i høst. De har vart fra 8-25 minutter. Torsdag kveld reiste Gert, min bror Kjetil og jeg til Flekkefjord for å jakte. Hele fredag formiddagen gikk, uten tegn til liv. Hedda var ute stort sett hele tiden på søk, og kom inn med 10-15 minutters mellom. Etter en god matbit, skulle vi drive siste bit av terrenget. Etter kort tid fikk Hedda los på 3 dyr i flokk. Hun tok ut på det ene dyret som ikke kom frem til post, mens de andre ble felt da de kom til post. Uflaks for Hedda. Kvota var fylt.
Lørdag morgen kl.0600 reiste vi fra Flekkefjord til et terreng som ligger 20 min. fra Evje. Utpå ettermiddagen fikk hun nok en los. den losa hun på i 25 min. Da var dyret ute av terrenget vårt, og det begynte å bli mørkt. Det var tid for mat og bål kos ved jakt brakka.
Søndag morgen regnet det ganske godt, så vi venta til det gav seg utpå formiddagen. Hedda hadde ikke de store søka med en gang, hun var vel sliten, så vi tok det pent og rolig. Plutselig fikk hun vær av noe, og dro ut på søk. så var losen i gang. Dyret rundet en kolle, men fikk trolig vær av min bror Kjetil som satt på post. Dyret dreiet mot nord og løp til neste post, hvor Gert satt. Et velrettet skudd, og Heddas har fått sitt første fall. Jeg pustet lettet ut......Da har hun vel skjønt hva det dreier seg om.
 
Hilsen Hedda og Håvard

12,nov.

GRATULERER  til Kristian med første hjorten for Dixi

Her fortelleren Kristian selv åssen det gikk til.

Hei
Idag var vi en tur på jakt med Dixi, og det ble en topp dag med hjortefall! Vi hadde først en rådyrlos, men fikk ikke sett eller skutt noe da. 
Et nytt drev, vi støkker ut 3 hjorter. Dixi er fort på plass på foten. Straks er det los, og etter 15min kommer bukken. Dixi kommer rett bak, og er godt fornøyd med resultatet:)
Dette er første hjorten til Dixi, og håper at det ikke blir den siste!
Har vært lite dyr å jakte på i terrenget så langt denne høsten, så det har ikke vært så mange loser. Men håper og tror at det vil forbedre seg fremover nå. 

Legger ved noen bilder.
 
Mvh
Jens Kristian og Kristian Herregården

GRATULERER

til Erlend med Hero og Joar med Theo som begge fikk felt den første hjorten for helsøsknene Hero & Theo med få dagers mellomrom

Erlend forteller

Nå er endelig første hjort felt for Hero. "sender med et bilde".
Han begynner å bli ganske flink nå. Han har hatt hjortelos på over timen flere ganger. også haren har han jaget over timen.

Han varierer enda på lostiden, varer alt fra 10 min til 1 time. Har vært ute med ham hver helg. Denne helgen løsnet det endelig. Skulle egentlig klart to koller for han i helgen, men en stor kolle er jo bra det også.

Mvh
Erlend Aarvik
 

 
Også Theo  til Joar Hauge har det nå blitt felt hjort for.

 

10,nov

Fikk denne jakt historien fra Klas som er forvert for Bøjentan`s Iak i dag

Jaktet på Storås i dag. To mann poster i bakkant av åsen mot Kåsa. Slipper bikkja og den søker rundt. Plutselig ser jeg at den reiser opp ei li mot et plantefelt. Jeg regner med at det kommer til å skje noe og følger etter. Når jeg kommer opp hører jeg losen går opp mot postene. Setter meg i kanten på plantefeltet og venter. Losen går helt frem til postene men værer dem og kaster tilbake. Jeg hører at den er på veg tilbake og er klar. Plutselig ser jeg dyret kommer på 50 meter. Det stopper rett bak ei lita gran. Sitter klar og drar på når dyret tar et skritt frem. Dyret kommer rett mot meg. Ser at det har fått det og lar det bare komme. Det legger seg tre meter fra der jeg står. Etter et par minutter kommer bikkja på fallet. Jeg er kjempe fornøyd med høstens fjerde rådyr

Klas.

07,nov.

I går var Leif som eier Bøjentan`s D Wilma i Sverige og startet på drevprøve. Prøven var og CACIT prøve og totalt på 2 dager var det 10 bassetter som startet. Wilma gikk til 1+1+3 pr og fikk drev CERT og ble prøvevinner og dermed fikk hun også Svensk CACITog hun ble også da SJCH.

Leif har startet Wilma på 5 drevprøver totalt. 4 i Norge og 1 i Sverige med 1 pr på alle starter og derav 1 drev CERT med 53 Ep i Norge + 1 drev CERT med 52 Ep og CACIT i Sverige.

Vi GRATULERER så mye til Leif og Mari. Det ligger mye trening bak Wilmas fremganger

07,nov.

Sliter med ryggen etter jeg var uheldig å falle ned en trapp for snart 2 uker siden. I dag var den skikkelig vond. Men fant ut at jeg kunne ta en tur å poste på bukken i et terreng jeg kan jakte i men som det ikke går å slippe hund pga riks vei. Bedre å sitte ute en inne å synes synd på seg selv. Lett tilgjenglig er det og, 50 m så er jeg på post. Det blåser surt, tenker at noen dyr kommer ikke i kveld men holder ut. Det begynner å skumre og vinden løyer litt. Så ser jeg dyr komme utpå jordekanten, en rå med kalv. Sitter vel en 10-15 min å vurderer å ta kalven men håper jo bukken viser seg så venter. Delt lønner seg, ser plutselig at geita strekker hals og kikker mot skogen og der får jeg se en bukk komme. Den kommer frem på jordet, men blir gående noen minutter med geita og kalven bak seg så må vente til den blir fra. Minuttene går, det begynner å bli mørkt, endelig er bukken fri og står på ca 50 m med bredsiden til........... den merket nok ikke noe, datt rett ned å ble liggende

20,okt.

Fikk tlf fra Klas i dag som er forvert for Bøjentan`s Iak. I dag var Klas å noen kamerater ute for å jakte rådyr. Iak fikk fort godlukt i nesen. Losen turet fint i rundt 3o min da en bukk kom frem til en av postene. Iak sitt første rådyr var felt. Etter litt busting å smaks prøve på bukken, ble Iak sluppet på nytt. Ny los som igjen turet rundt 20 min før det kom et kje og et dyr til frem til en av postene, kjeet ble felt. Iak kom etter i full los, men forsatte på det andre dyret. Han la av ikke så lenge etter og kom tilbake i sporene sine. Litt av en start for Iak som akurat har fylt 1 år.  

18,okt

Ble ringt etter i dag om jeg kunne hjelpe med et ettersøk på et rådyr som var påskutt og der det var klare blod drypp på skudd plass. På vei opp til den uheldige jegeren ringer Arne fra viltnemda og spør om jeg vil bli med på et interjuv i lokal avisen som vil skrive om ettersøk og reglene for ettersøkshund. Selvfølgelig sier jeg ja til det, syntes det er bra at det blir skrevet om ettersøk med hund på skadet vilt.

 
Tar med 2 hunder, Ygra og Lasse.  Ygra er høydrektig, men velger å bruke henne da Lasse som og er med har et stygt kutt i ene poten. Tenker at om det strekker ut, får jeg heller bytte hund å ta på en potesokk på Lasse.

Ved skuddplassen anviser Ygra mot fjellsiden med høy nese. Jeg sier til de andre at antagelig finner vi dyret der, men siden det var et dyr til i følge med det, velger jeg å starte fra skuddplassen der det er blod drypp. Vi starter å spore og Ygra jobber som vanlig i et behaglig tempo. Hun markerer blod drypp underveis, og er veldig målbevist. Først går sporet i retning dit hun markerte på overvær, men dreier snart andre veien. Skytter blir litt frustrert men Ygra er ikke i tvil og markerer stadig blod. Vi går et stykke før det dreier tilbake, bare 20-30 m lenger inn mot en fjellside. Vi kommer gjennom noe tett kratt, merker draget blir sterkere i lina og ber Arne som går ved meg om å være klar, da vi antagelig er nære dyret. Jegeren går ute i jorde kanten for å kunne avskjære dyret om det løper den veien. Vi kommer fram til en steinur, med store stein som vi har problemer å forsere. Ygra er målbevist, men siden hun er høydrektig må jeg hjelpe henne opp de høyeste steina. Hun markerer opp mot fjellsiden og der bak noen store stein ser jeg dyret ligge å se på oss. Jeg får gitt Arne tegn at dyret ligger bak steinene foran han og trekker meg litt tilbake med Ygra. Arne får karret seg fram på steina og får avlivet dyret med en hagle ladning i hodet. Hvem som nå er mest fornøyd, Ygra Jeger eller jeg er vanskelig å si, men det kjennes så utrolig godt når det lykkes slik og dyret slapp å lide mer. Når vi sjekker dyret, ser vi at har blitt truffet lavt og litt bak. Journalisten har fått tatt masse bilder fra sporstart til slutt og er kjempefornøyd. 
Har ikke bilder enda, men når det kommer på trykk skal jeg får ordnet link.
 

 
09, okt.

I dag var jeg ute aleine en tur med Ike. Først fikk han los på et dyr som tok ut, jaget rundt 15-20 min før han la av og kom tilbake til meg. Vi fortsatte og en liten stund senere ser jeg på han at han har godlukt i nesen. Han begynner snart å støte på foten og jobber seg vekk fra meg. Litt senere er losen i full gang. Det tar en god runde, men er hele tiden innfor hørehold. Jeg står å lytter en stund og begynner å ane hvor dyret kan komme tilbake. Flytter meg forsiktig frem til en plass der det er felt flere dyr tidligere. Losen nærmer seg nå har det gått 15 min. Der får jeg øye på dyret som har retning rett mot meg. Slipper det innpå til det er rundt 50 m fra meg, så plystrer jeg. Dyret stopper og jeg får rent side skudd. Det tegner bra for skuddet, men forsvinner inn i en tette. Jeg venter på at Ike skal komme og får koblet han på skudd plassen. Ike finner blod og vi sporer inn i tetta en 40 m der finner han dyret som viser seg å være en bukk som har mistet horna. Ike ragger og slikker blod. Jeg er så glad, det første dyret felt for en ung hund er alltid like moro. 

06,okt

Elgjakt i Tvedestrand, så får min eldste bror flere hjort til posten og får skutt denne flotte 12 taggeren. Den største som er skutt i Tvedestrand. Skikkelig moro Rune, Gratulerer så mye fra din litt "misunlige søster :-)

03, okt

I dag var Marit , Leif ; Runar og meg på jakt. Vi har hatt flere turer siden jakten med hund startet, hatt mange flotte loser uten å få skutt noen dyr. Men i dag lykkes det for Leif, og hvilket dyr.....

Hedda ble sluppet og ikke lenge etter dro losen i gang. Losen gikk i fine runder innfor høre hold for oss alle. Etter 40 - 50 min passerer en bukk meg uten at jeg får noen skyte mulighet, Hedda kommer snart etter i full los. Det vinkler og går  opp mot der Leif og Runar sitter, nå er timen passert. Leif sitter på post i kanten av et jorde der dyra ofte krysser. Bukken kommer utpå jorde, Leif roper og den stopper på rundt 70 m. Leif lar skuddet gå, og han ser bokken viser skudd tegn, men den ruser tilbake og inn i skogen. Så kommer en geit fra samme hold og ikke langt bak Hedda i full los. Hedda fortsetter på geita. Vi får melding på radio fra Leif om hva som her hendt. Det går en stund, så kommer geita forbi meg og jeg stiller meg i spora og får stoppet Hedda.

Leif  er ganske sikker på at han har fått et godt treff og henter Wilma for å spore på bukken. Det har da gått en god time fra skuddet ble løsnet. Wilma tar sporet villig, og etter ca 80-90 m ligger bukken, og hvilken bukk...

 

   
   

 

 
25, aug.

I går kveld tok jeg en tur for å prøve reven igjen. Satt ikke lenge før en liten tass kom frem i jordkanten. Den ble felt på ca 20 m, å la seg direkte i skuddet. Margit kom med Ike så han fikk spore innpå reven, kjekt å la unge hunder få slike erfaringer. Litt skummelt i starten, men tok ikke lange tiden før han begynte å buste reven

Rett etter skudet Måtte teste å ta bilde gjennom kikkerten
Ike får spore innpå reven
Ike første kontakt med rev. En liten tass er det, Ike blir stor i forhold
24,aug.

Arne og Bøjentan`s Daisy med bukken Daisy fant etter et kort ettersøk. Arne og Daisy ble godkjent etter søks ekvipasje søndag 19 aug. Deres første ettersøk sammen ga full klaff.

13,aug.

Endelig er årets jaktsesong i gang. Jeg har vert ute noen turer og sett flere bukker uten å komme til gode skudd sjanser. Denne så jeg på lørdag å bestemte meg for at får jeg muligheten så ville jeg felle den pga det spesielle geviret. Satt først i skogen i kveld, men så snudde vinden så flyttet til kanten på et jorde med tanke på at muligheten til en rev også var stor. Sitter en stund så hører jeg dyr bak meg inne i tetta bak meg, hører det løper vekk også kommer det et par bjeff. Sitter stille, det går noen minutter også er han der i jorde kanten. Han kommer mot meg på stive ben, tydelig usikker på å som er i kanten der foran han. Sitter å sikter, heldigvis har jeg skyte staven så det går bra å holde riflen i anlegg lenge. Vil helst ikke skyte i front så venter at han skal snu seg med siden til. Minuttene går, skal han ikke snart snu seg da... Der endelig skjer det noe, plutselig løper han men bare en liten runde så stopper han med bredsiden til på  40-50 m hold. Skuddet går, han ruser en liten runde før han blir liggende...

19,juli.

Fikk reven jeg skjøt i februar tilbake fra preparant  i dag

07,febr.

En rev har lusket rundt husene her i over en uke, den har vert rimelig nærgående og til og med vert inne i garasjen og lagt visittkortet sitt igjen oppe på en fryseboks vi har hundmat i. Har satt opp flere netter for å få felt den, da jeg var redd den hadde skabb. Flere netter har jeg blitt vekt av iltre bjeff fra Mikki, schæferen til Margit. Flere ganger har jeg sett reven bare få meter fra hundegården hun står i uten at den har brydd seg om Mikki. To ganger har jeg vert nære på å få den, men den har lusket vekk i siste øyeblikk. Men i natt ved 03:40 tiden ble jeg vekt igjen. Kikket ut å ser reven står å spiser under fugle maten, solsikke og avfall fra meiseboller smaker tydelig godt. Mikki står ca 5-6 m unna i hundegården å bjeffer iltert uten at reven bryr seg. Jeg tar hagla og lister meg ned i gangen, låser opp ytterdøren som gir et lite klikk. Dritt og, stakk den nå? Kikker ut vinduet, neida den reagerte ikke. Lirker døren forsiktig opp, samtidig tar jeg av sikringen på hagla. Dritt, reven stopper å spise og ser mot meg. Holder pusten, vil den stikke nå igjen? Men  reven begynner å spise igjen, løfter haglen forsiktig og skyter. Reven hopper en meter av gårde, så blir den liggende. Jeg får på meg en jakke og sko, regner med at reven er full av skabb eller skadet siden den har vert så nærgående. Men det er  en flott hann rev på 7,5 kg med fin vinter pels som ligger i snøen. Hmm, fin start på årets jaktsesong men det er første gang jeg har skutt rev i bare pysj. :-)

Jakt 2006

 

23,des.

Året siste jakt dag, Margit og jag tar en tur med Hedda. Margit er hundefører mens jeg poster opp. Det blir los omtrent direkte, som turer rundt en stund føre det drar av gårde. Hedda slipper etter rundt 30 min og vender til bake til Margit. Ber henne fortsette som planlagt, da jeg aner at det var en geit Hedda jaget. Vet det går en geit med tvilling kje i området og antagli står tvilling kjea igjen ved uttaket. Det viser seg og stemme, og snart lyder losen igjen. Det turer smått og jeg er rimelig sikker at det er kje hun driver. Losen kommer nærme flere ganger, men vender før det kommer frem til posten min. Losen går bra og tar en stor runde, men hører det vender igjen, nå er det snart 40 min. Margit melder på radioen at 2 dyr passerte henne, Hedda kommer innom Margit før hun fortsetter for fult øs. Nå kommer det i min retning og der skimter jeg rådyra i tetta under meg. Sikringen av, vil de komme frem. Der passerer de en sti og bli borte, fa......klarte de å lure seg unna? Der , plutselig hopper de frem begge to rett mot meg, har sluppet Hedda innpå kan ikke være mer en 30 m. De deler seg og det ene kommer rett mot meg, men skrår litt på 20 m ca. Noen skritt til og lar skuddet gå. Året siste rådyr viser seg å være et bukke kje. Hedda kommer innpå og slikker blod og små ragger litt. Får koblet henne da hun begynner å bevege seg i retning der dyr nr 2 forsvant. En flott los med fall for unghund, bedre avslutning på årets jakt kunne jeg ikke fått.

 
18,des.

I dag ble det en liten tur med Ike på ettermiddagen når Margit kom fra jobb. Hun tok Ike med mens jeg postet. Med barfrost og rimet bakke regnet jeg med å høre evt dyr lenge før jeg fikk øye på de. Sitter og lytter og får høre noe nedi tetta under meg. Sitter klar med finger på sikringen, igjen hører jeg det knaser litt i rimen nedi tetta. Knasingen er svak, jeg lurer litt åssen et rådyr kan gå så stille på frossen bakke og knase føre. Plutselig står han der, 15 m foran meg med alle sanser rettet bakover. En flott rev rød og gyllen i pelsen. Hever rifla forsiktig og lurer sikringen av, tenker nå oppdager den meg. Får reven i sikte, så snur den. Filleren tenker jeg. Men så kommer den frem igjen bare en 2 meter lenger ned, fortsatt med alle sanser rettet bakover. Jeg finner den i siktet og lar skuddet gå, reven blir liggende og jeg ser det er en jeg har sett flere ganger i høst uten å få den på skuddhold før i kveld. Margit og Ike kommer frem litt senere og Ike sjekker reven nøye. Det viser seg å være en flott hann rev på vel 8 kg, rød og fin med fantastisk flott pels. Kameraet ligger selvfølgelig hjemme og inne vi kommer hjem er det mørkt så bilder blir så som så. Men reven er levert til utstopping hos en preparant som ikke bor mer en 20 min unna oss. Vi så og 1 rådyr på hjem veien. Hm mulig jeg må ta meg tid til å slippe Hedda en liten tur i morgen er jo ikke mange dagene igjen av rådyr jakta i år.

 

17,des.

I dag kom meil og bilde fra Sverige. Fra Lotta og Kjelle  Setterlund. Bj Vittra har begynt å vise fremtassene i skogen og i dag lyktes det å felle dyr for henne, ikke mindre en 2 stk.  Først var det en kamerat av eier som felte hennes første rådyr, rundt 30 min senere felte eier Kjelle nr 2. Vi gratulerer så mye og ønsker dere flere flotte jakt dager. Lotta og Kjelles hjemmeside finner du her

 

11, des.

Etter mange jakt dager med nesten sjanser, eller geiter som vi har latt gå videre og jakt prøver med egne og dømming av andres hunder lykkes jeg endelig å felle et smal dyr for Lasse.

Jeg tok med Lasse en tur utpå formiddagen, lenge siden jeg har vert ute alene på jakt. Lasse finner raskt en fot og uttaket kommer rett inni tetta foran meg. Blir stående å lytte for å finne ut hvilken vei drevet tar, er redd det vil krysse en vei. Men neida, drevet vinkler og langt borte får jeg se drevdyret i luftige sprang over en åker. Jeg aner at det vil runde og komme tilbake fra motsatt kant ved uttaket, så jeg stiller meg oppe på en liten kolle der drevet har lett for å krysse. Venter spent, mens jeg lytter til losen som går inn og ut av hørehold. Er ikke så langt unna, men er utrolig kupert å bratt noen steder. Så hører jeg det kommer i min retning og snart hører jeg svake kvisteknekk. Ser 2 dyr, ant en geit med kje som holder seg i område. De passerer ca 40 m i tett kratt nedenfor meg, litt drøyt for hagla. Lasse øser på men dreier tilbake og jeg skjønner at det er et annet dyr han driver en de som passerte meg. Står og lytter og der får jeg se et dyr komme rolig i kanten av en hogst ca 300 m fra meg, men det kommer sakte i min retning. Dyret forsvinner inn i tetta, nå er jeg i helspenn. Hører det kommer mot meg og der ser jeg det i krattet nedenfor, et smaldyr. Dyret tar noen skritt til og jeg lar skuddet gå. 15 m med hagle er effektivt, det detter rett ned. Noen små spark og det ligger stille. Lasse kommer for full los rett innpå fallet, og som vanlig lager han en egen konsert når han ser meg. Han uler og bærer seg med noen lyder som bare må oppleves. Han får buste og ordne litt med dyret før jeg vommer det. Er kjempefornøyd med dagen, en god halvtimes los før det blir fall er perfekt for meg jaktmessig. Gleder meg alt til neste tur som blir sammen med Thorleif til onsdag. Og det er jo enda 2 uker igjen av jakta :-)

 
12, nov.

Ny jakt dag med Helge - Mari- Leif -Margit og Runar. I dag skal vi prøve å få filmet litt mer til neste film som Runar holder på med om rådyr jakt. Runar og jeg har kamera, og står sammen med Helge og Leif. Margit skal slippe Hedda, som nå er blitt 15 mnd og det blir 9 gangen hun slippes. Det blir nesten uttak direkte etter Margit slipper Hedda. Losen går i fine bukter og er nære på postene flere ganger uten at det kommer helt nære. Hedda øser på skikkelig og vi ser alle drevdyra flere ganger, 3 el 4 stk som tar det med stor ro å har full kontroll på hvor hunden befinner seg. Etter en drøy times los kommer 4 dyr til Helge, geit med 2 kje og en fin bukk. ( ant den jeg filmet tidligere i høst) Bukken er dessverre hele tiden bak ett av de andre dyrene, men Helge får en mulighet på det ene kjeet og benytter den. Dyr nr 2 er felt for Hedda etter en kanon fin los. Hun kommer noen min senere i fullt øs in på fallet og Runar er kjempefornøyd med flotte opptak. Helge slipper Hedda på sporene av de andre dyra og ikke lenge etter er losen i gang igjen. Hedda øser på skikkelig og vi nyter losen. Det går runde på runde, før det dreier mot meg og Leif. Vi hører dyret nærmer seg i tetta foran oss, og en geit dukker frem. Leif lar den gå videre og vi nyter losen. Det går nok en god time før det krysser en vei, ikke lenge etter gir Hedda seg og kommer raskt tilbake i baksporene sine til Margit.

Vi spiser litt og bestemmer oss for å prøve Lasse. Igjen er Margit hundefører og raskt blir det nytt opptak. Drevet går igjen fint og dreier mot Mari som dessverre ikke får klar bakgrunn og lar være å skyte. Drevdyret som viser seg å være en bukk forsetter opp mot Helge og Runar, men kommer i litt for stor fart og Helge lar den passere. Lasse henger på som en igle, bare et par min bak. Det tar en runde oppe på en åsrygg før det dreier tilbake. Igjen passerer det Mari, men denne gangen i god fart. Leif og jeg aner at det nå vil komme mot oss. Vi sitter på motsatt side av en stor åker. Der, får vi se dyret på andre siden av åkeren og det kommer rett mot oss. Leif har god tid, han lar bukken komme på rund 30 meter før han roper så det stopper opp. Skuddet går og bukken faller på skuddplassen. Lasse kommer i fint drive over åkeren og snubler nesten i bukken. Jeg har latt video kameraet gå hele tiden, så nok en fin sene er festet til film.

Helge og Hedda

Mari- Runar-Helge- Leif og meg + Hedda

Leif med bukken, Margit hadde tatt Lasse med hjem så han kom ikke med på bilde.

Effis valper er nå 7 uker og får igjen testet smaken av rådyr

Ser ut som det smaker

Pregning må jo til.

 
10,nov.

I dag er turen tatt til Hokksund traktene , Mari - Leif - Helge er med  og Runar med video kameraet. Det er 8 gangen Hedda ble sluppet og første gangen med utsatte poster. Tok ikke lang tid etter jeg slapp henne før hun hadde dyr på beina, drevet dro i fine bukter opp mot post rekka. Etter gode 30 minutter los, fikk Leif muligheten på en fin bukk og lot skuddet gå. Bukken tegnet for bra skudd og gikk ca 20 meter før det var over. Når Hedda kom inn, syntes hun det var litt småskummelt med en gang, men ikke lenge etter var hun i full gang å buste dyret. Fantastisk moro når første dyret felles etter en flott los for en ung hund på 15 mnd.

 
05, nov

Nok en dag på jakt med Thorleif og i dag er Even og Erik med også. I dag skal Thorleif få prøve åssen det er å være hundefører mens vi 3 andre poster. Når vi er på vei til postene melder Thorleif om ferske tråkk etter 2 dyr, noe som vi ikke tviler på da vi hører Viggo piper og bærer seg når han snakker i radioen. Vel fremme slippes Viggo, og de tar ikke mange minuttene før drevet er i gang. Losen går rett mot der vi sitter og poster, men begynner å ringe rett nedenfor meg og Even. Utrolig spendende å høre åssen det ringer rundt så nærme. Vi sitter i helspenn, men så drar drevet mot uttaket igjen. Thorleif får nok en gang muligheten og et kje felles etter 25 minutter kjempe fin los. Viggo kommer rett innpå fallet og får masse skryt og godbiter av Thorleif. Senere bytter vi område og Thorleif får fortsette som hundefører, Viggo jobber veldig bra i søket med utslag på 15 til 30 min. Vi finner ikke flere dyr   i dag, men en kjempefin jakt dag har vi hatt. (Reiser hjem med en følelse av at Thorleif har funnet en ny favoritt blant hundene mine)

 

30,okt.

Har vert en tur på drivjakt etter skade dyr i frukthage. Noe som ble velykket da jeg fikk felt 2 kje. Stas var det når jeg kom hjem og valpene etter Effi og Viggo på 5 uker fikk sitt første møte med rådyr. Noe de satte stor pris på, de slikket blod og små bustet med stor iver. Ismans Ike fikk også sjekke rådyr for første gang, han var ikke blid når han måtte tilbake til hundegården ulte og bar seg og ville tydlig smake litt meg av godsakene.

 
24, okt.

Endelig skal jeg på jakt igjen. Etter 3 uker hjemme pga en opprasjon, kan jeg endelig komme meg på jakt og i dag gikk turen til Thorleif. Viggo slippes og han og syntes nok det var på tide å komme til skogs. Han søker fint ut og kommer innom med jevne mellomrom. Vi kommer frem til en stor hogstflate og setter oss til å vente, ikke lenge etter hører vi losen er i gang. Det går noen minutter så kommer det mot oss, men dreier litt og passerer oppe på en rygg ca 150 m unna. Vi venter en stund, så går vi opp å poster der drevet passerte og sitter og nyter losen i flott høstvær og håper det vil dreie tilbake. Minuttene går og etter rundt 40 mi hører vi losen forsvinne ut av høre hold, begynner og peile og skjønner at dyret drar på langtur. Viggo legger av og på peileren ser vi at han er på retur til oss. Når han kommer tilbake, skjønner vi fort at det ant har vert flere dyr i følge og at de delte seg der vi nå poster. Viggo jobber på og etter litt finner han en streng og forsvinner. Han begynner å støte en 5 min før losen er i gang på nytt. Det tar noen smårunder før det forsvinner  i samme retning som første drevet. Det ender på samme måte som sist, men mens vi sitter å venter på Viggo får jeg se en bevegelse i øyekroken, et kje kommer ut på hogstflaten. Jeg får ikke bære tungt enda så er uten våpen og gjør Thorleif  oppmerksom på dyret. Han lar seg som vanlig ikke be 2 ganger og dyret blir liggende i smellen. Viggo kommer inn og får buste og smake litt på dyret. Vi avslutter for dagen og på hjemvei begynner vi å planlegge neste jakt. Er jo enda bare okt.

 
30,sept.

I dag er det Mari, Leif og meg som skal jakte. Bøjentans`D Wilma til Mari og Leif er hjemme da hun har fått løpetid så det er Viggo og Ygra som skal få prøve seg i dag også. Jeg tar med Viggo for å slippe han når de andre er kommet frem til sine poster. Viggo får fort fot og ikke mange minuttene etter er det full los. Drevet tar en fin runde opp på en ås, en stund ser det ut til at det skal gå rett mot Leif og Mari men det dreier før det kommer så langt. Drevet går sørover og vi skjønner at det vil på langtur. Etter en 30 min legger Viggo av og kommer til bake til meg. Leif og Mari har GPS peiler som vi bruker og Leif forteller meg at han kommer rakt tilbake i sporene sine i god fart. Utrolige saker GPS peilen, senere plotter vi ut kart og kan se alle bevegelser hunden har gjort i løpet av drevet. Vi flytter oss til en annen del av terrenget, Leif skal prøve å gå med Viggo. Jeg er spent da Viggo aldri har gått med andre en meg. Men det fungerer utmerket, Viggo jobber bra ut fra Leif med søk som ligger på 5-15 min. Leif melder stadig på radioen om hvordan han arbeider. Etter en stund melder Leif at han har fått besøk av en sort hund som viser seg å være en flaat som noen er ute å trener til redningshund. Viggo kommer innom og hilser på den før han dra ut i søk igjen. Vi blir enige om å avslutte når Viggo kommer inn igjen da det er for mye folk og hunder  i denne delen av terrenget.

Vi har flyttet oss til en annen del av terrenget, første gangen Leif og Mari og jakter her så det blir spennende å se om vi finner gode poster. Leif er hundefører igjen, Mari og jeg poster opp men Leif slipper Ygra. Etter en 20-30 min melder Leif at Ygra begynner å støte på fot ikke lenge er losen igang. Jeg hører den svakt i det fjerne der jeg står lavt i terrenget og med en bekk bak meg. Hører losen klarere og klarere og er spent, men drevet passerer på toppen ovenfor meg Mari har generalpost og hører losen hele tiden. Det går runde på runde og jeg trekker meg mer opp mot drevet. Det går ca 45 min så hører vi det smeller fra Leif, vi får melding på  jakt radioen at det ligger en bukk nede men at det var et dyr til med som fortsatte. Ygra kommer for full los inn på fallet, sjekker bukken og drar videre på det andre dyret og losen forsetter og bukte . Det går over timen så hører jeg losen nærmer seg der jag står, det går noen minutter så hører jeg svake kvistknekk som kommer mot meg. Driiiiiit så kommer det et vindkast i ryggen og jeg hører rådyret vinkler bort fra meg. Ikke lenge etter passerer Ygra inni tetta. Det går nedover mot noen gårder og ikke lenge etter legger hun av og kommer til bake i sporene sine. Men etter 1tim og 10 min flott los med fall er vi kjempefornøyde med jobben hun har gjort. Vi samles og begynner å planlegge de neste jakt turen i dagen fremover, jakten har jo så vidt begynt.........  

Leif og Ygra

Mari Leif og Ygra

29, sept.

I dag er det Viggo som skal få prøve seg først. Jeg går for å slippe han mens Mari, Leif og  Helge poster opp. Det blir omtrent uttak direkte så fort jag får båndet av Viggo. Drevet drar nordover, passerer nære Mari men uten at hun får se dyret. Det er fortsatt veldig varmt og løvet er tett på trærne og det er vanskelig å få øye på noe i tetta. Drevet drar ut forbi postene men turer innfor hørehold. Flere ganger er det på vei tilbake uten at det kommer frem til postene, men etter nærmere 1 time og 30 min får Leif muligheten og benytter den. Viggo kommer noen minutter etter og setter tydelig pris på  dyret som ligger der. Han får ordne og småbuste litt og tar litt vel godt for seg av dyret i utgangssåret. Men litt snadder fortjener han etter et så flott drev da :-) Senere slipper vi Ygra, hun får opp dyr som turer fint i noen tetter men som aldri kommer opp til postene. Etter 30-40 min drar drevet ut og Ygra legger av og vender raskt til bake til Leif som er hundefører. Vi gir oss for dagen, men en ny jakt dag i morgen da..... 

Mari og Helge

Leif og Viggo.

 
17.sept

Bøjentan`s Cita som bor i Mo i Rana hos Stig Tore Hansen med familie har hatt sin deby som harehund. og hvilken deby, ikke bare 1 hare, men 2 stk harer ble skutt for henne denne dagen. Vi gratulere så mye og er spente på utviklingen utover høsten.

 
11.aug

Thorleif ringer meg for å høre om jeg kan bistå med ettersøk på en bukk som ant har blitt skutt i ene forbenet. Han og en kamerat var ute tidlig på morgenenfor å prøve bukken.Kameraten har vert uheldig og ant truffet en bukk i det ene forbenet. Klart jeg stiller opp.

Jeg skifter klær,mens jeg tenker på hvem hund jeg skal ha med. da vi har 4 godkjente hunder å velge i. Jeg velger å ta med Vilauddens Ygra, det blir hennes første reelle ettersøk.

På skuddplassen ha de funnet en liten benbit, men ikke noe blod er å se. Lar Ygra sjekke ut og hun finner straks en ben bit til i lyngen, tydelig en liten bit av en liten knoke så ant har bukken fått skuddet i albuen. Skytter blir sittende igjen på skudd plassen i tilfelle bukken vil ringe tilbake, pga skade type regner vi med at dette kan bli et langt ettersøk. Thorleif blir med som skytter, så jeg kan konsentrere meg fult og helt om hunden.

Vi begynner å spore og etter litt markerer Ygra tydelig på noe tørr kvist, her ses størknet blod. Slik fortsetter det, Ygra markerer vær blod dråpe noe det ikke er mange av. Vi ville aldri sett blodet uten hennes anvisninger. Det er tørt og varmt, men Ygra sporer sikkert videre. Det går opp og ned ut på blaut myr, noen ganger får hun små tap som hun raskt ringer inn. Opp i stein røyser, ned bratte skråninger dette virker håpløst men Ygra virker sikker og markerer nå oftere blod drypp. Nå ser vi at det beg å bli ferskere blod også. Nermer oss 2 timer ,da hun beg å små lose litt nå er vi nære. Thorleif er klar med riflen, nå går det inn i tett granskog vi nermest krabber på kne. Slik fortsetter det enda ett godt stykke, dette virker håpløst men nå er vi på vei tilbake i retning mot skudd plass. Vi fortsetter, så begynner Ygra igjen å små lose litt. Thorleif er klar og der får jeg øye på bukken inne under en gran 5-7 m fra oss. Tar Ygra rolig bort, før Thorleif lar skuddet gå.

En utrolig god følelse når vi lykkes etter godt over 2 timers sporing og må innrømme at jeg ikke er lite stolt over Yrgas arbeide, og at vi ikke gav opp under veis uansett å håpløst det virket noen ganger.

Og skytter ble ikke mindre glad når vi får gitt beskjed at bukken er død.

Det viser seg og at vi leste skudd plassen riktig, skaden var i albu leddet på venstre forben. En skade som ant ville kostet den livet etter mye lidelse. Men helt klart, den ville IKKE blitt funnet uten HUND.

Jakt 2005

Toya - meg - Tommy og Ole Rino.

23 des.

Siste jakt dag for i år. Toya hans bror Tom - Ole Rino - Tommy og meg. Hundene Fay- Aya- og Viggo. Vi starter med Fay som raskt kommer i fot og drevet er i gang. Drevet går i en stor runde før det etter vel 30 min kommer mot postene. Jeg hører dyret komme løpende å må se det passere vel 100m unna inne i mellom trærne. Fay kommer 6-7 min bak. De drar på nok en runde bak en stor hei. Vi hører losen vel 1 time før det forsvinner ut av høre hold. Det går vel 15-20 min før Fay slipper dyret og vender tilbake.  Nå er det tid for bål og masse god mat. Toya disker igjen opp med rådyr biff løk surret i fløte. Det er noe spesielt å sitte siste jakt dagen ved bålet og jakt historiene mangler ikke. Senere slipper vi Aya og Fay, Aya får opp dyr mens Fay er innom meg. Vi står å lytter på drevet som drar rett mot Ole Rino og Tommy, men ant får det fert av sporene deres der de gikk på post og vender før det kommer så langt, vi står alle å lytter mens drevet drar ut av høre hold. Det er begynt å bli mørkt før Aya gir seg og vender tilbake. Ingen fall i dag, men to utrolig flotte loser av søstrene Aya og Fay som begge ligger på vel timen. Vi begynner alt å snakke om neste høst, det er jo ikke lenge til 25 sept.

22des.

De 2 siste jakt dager går nok en gang til Sørlandet, torsdagen er det Toya ( Tore) og meg. Vi har med Aya og Viggo. Vi starter med Viggo og Toya sender meg selvfølgelig ut i de bratteste liene. Ja ja, litt trim føre all jule maten kommer sikkert godt med. Viggo får etter vert los som begynner å ture i et lite område. Toya sitter slik til at han hører losen hele tiden, mens jeg står så lavt at jeg hører den bare litt da og da. Jeg begynner å trekke nærmere drevet uten å komme helt innpå det, men får høre drevet før Viggo får tap etter nesten timen. Toya og jeg møtes å tenner bål, vi sitter å nyter biff kjøtt av rådyr surret i fløte med stekt løk og brødskiver med gulost mens vi venter på Viggo som tydelig ikke tenker å gi seg så fort i dag. Viggo er koblet og vi slipper Aya, som tar ut dyr mens vi står på en av de høyeste toppene å lytter til drevet so dessverre aldri kom vår vei i dag.

Reidar, meg og Lasse

Hedda

18, des.

I dag skal jeg ut en tur med Reidar og Margit, vi skal slippe Lasse først. Margit er som vanlig  hundefører. Det er 5-6 minus og klart stille vær. Ikke lett  å komme stille til post i dag kan man si. Det går ikke lange tiden før jeg syntes jeg hører noe rasling bak meg i retning av der Reidar står, spent står jeg å lytter så kommer smellen. Reidar får geit og kje til seg som ant har blitt støkket av meg på  vei til post. Reidar skyter kjeet og lar geita løpe videre. Minuttene går, så melder Margit at Lasse har begynt å støte. Ikke lenge etter hører jeg losen som drar forbi ett stykke i fra. Losen går innover i terrenget og tidvis utenfor hørehold. Så hører vi losen dreie og komme tilbake mot oss. Lasse kommer nærmere og nærmere jeg begynner å ane at de kommer rett mot meg. Snart hører jeg lyden av et rådyr som kommer løpende inne i tetta, hagla løftes - sikringen av- der ser jeg dyret, et kje. Det vinkler 30 meter unna og kommer rett mot meg, slipper det innpå under 20 meter før jeg lar skuddet gå, kjeet detter rett ned å blir liggende. Lasse kommer for full musikk rett inn på fallet. Losen varte i 40 min. Vi tar oss en mat bit og en kopp kaffe før vi skal prøve Viggo. I mens får Hedda sin første nærkontakt med rådyr, litt skummelt i starten men det forsvinner fort. Vi får et flott drev med Viggo senere som vi hører en 30 min før han får tap. Han jobber på uten å løse det og vender raskt tilbake i sporene sine. En skikkelig spennende og flott jakt dag som huskes lenge. Reidar? Vi har enda noen dager igjen, da vil jeg høre  Buster ( Ask)

 

Frida, 5mnd 

16-17 des.

Starter å kjøre kl 06,15 vel 2 timer senere er jeg i Tvedestrand hos min tvilling bror Petter. Vel ute i jakt terrenget hans går han på post og tar med drever valpen sin på 5 mnd. Frida syntes nok dette var topp og sjekker omgivelsene rundt Petter når han sitter på posten sin. Jeg går inn å slipper Viggo som straks søker villig ut i flotte eike lier. Søket begynner å bli bra, det tar 20 min før han er tilbake å så vidt har tid til å hilse før han forsvinner ut igjen. Det går nye minutter så begynner han å støte og ikke lenge etter så er uttaket et faktum. Jeg hører et dyr komme løpende mot meg, en geit dukker opp mens Viggo drar videre med ett annet dyr. Geita spares og jeg står å lytter etter losen som har passert nedenfor Petter. Vi hører losen en 15 min før det drar ut av høre hold i en retning som det som regel ikke snur og kommer tilbake fra. Som vanlig ender det slik.  Etter en stund ser jeg på peileren at Viggo har lagt av og er på vei til bake. En annen hund kommer inn i terrenget og snart går losen for fult. Viggo drar etter vert avgårde på sporene og er ikke tilbake før vel en time senere. Vi prøver Lasse uten at vi finner nye dyr denne dagen. (Men Frida sov godt denne kvelden) Vi møtes igjen dagen etter, jeg er rimelig trøtt etter en sen kveld hos en god venninne. (Vi hadde mye å mimre om og noen er jo mer glad i vin en andre så kvelden ble noe fuktig for visse. Godt å våkne dagen etter og ikke ha vondt i hode bare være trøtt pga lite søvn. Eller å syntes du Monica??? Litt vond i hode kanskje? He he)

Vel ute i terrenget møter vi andre jegere, denne dagen blir nok folksom da det er siste helgen for årets jakt. Ganske riktig, ikke lenge etter runger losene fra 4-5 forskjellige hunder i skogen og jeg velger å la mine sitte i bilen. Det blir en spenene dag med mange flotte los opplevelser og nesten muligheter, men ingen fall på  oss. Men det er fortsatt noen dager igjen av årets jakt og neste år er det Fridas tur.

Merete og Viggo.

03, des.

2 dager gammel snø og ypperlige forhold, Viggo skal få prøve seg i dag igjen. Vi finner masse spor på åpen åker mark, Viggo jobber veldig bra søker godt ut. Etter hvert trekker vi opp i skogen. Der finner vi spor av 2 dyr som Viggo blir interessert i, det er også spor etter elg. Viggo jobber seg av gårde og etter litt begynner han og støte på foten. Blir litt nervøs for at han har gått på elgen, men så blir det fult uttak. Det ringer innfor hørehold og jeg skjønner at dette er ikke elg. Det nærmer seg 20 min, så hører jeg losen kommer mot meg. Der hører jeg dyret løpe og ser rådyret komme ned en li i min retning. Når det kommer klar av en furu, plystrer jeg for at det skal stoppe. Dyret stanser på under 10 m, står litt skrått så jeg får fremre del av bogen fri. Viggo kommer 1 min bak og kommer rett inn på fallet. Han får en skikkelig godbit i belønning, hjerte smakte tydeligvis godt. Men litt ekstra godt fortjente han jo  på første fallet.

Thorleif og Viggo

23, nov

Er bedt med på jakt ved Årnes med Thorleif i dag. Det er Thorleif og meg som trosser regnet og vil prøve Viggo. På vei til post går Thorleif på ett rådyr som han skyter. Jeg har ikke sluppet Viggo enda da han kaller meg opp på radioen, han ser ikke dyret på skuddplassen og ber meg ta med Viggo for å sjekke ut. Vi kommer fram og Viggo settes på ved skuddplassen der det ligger en del hår men ikke noe blod ses. Thorleif skjøt med hagle løpet på kombien og det er typisk at det blir lite blod. Viggo sjekker litt, finner sporet og virker veldig målbevist. Vi ringer litt rundt og tankene begynner å svive, men det var jo ikke den retningen det tok?? Hmmm, får stole på hunden og går ikke langt før vi går rett på dyret som viser seg å være en stor bukk som ha mistet hornene sine. Moro å få testet sporing ut i praksis etter mange timer med sportrening og enda en veldig nyttig erfaring. STOL ALLTID PÅ HUNDEN.

Vi fortsetter jakten men, finner ikke flere dyr.  Viggo jobber på hele tiden. Kanskje det blir fall for han neste gang, sporing er topp men ingenting slår fall etter en klingene los. Blir nye muligheter til søndag.

23, nov.

I dag skal jeg jage med min tvilling bror Hans Petter i Tvedestrand der jeg har vokst opp. Han har lånt med Fay og jeg har med Lasse. Lasse har vært sykemeldt i over en mnd. Han har ant hatt en el annen infeksjon og vert på antibiotika kur. Men virker nå pigg og jeg er spent på hvordan dagen blir. Vi slipper Lasse først i en skikkelig eikeli. Han virker skikkelig tent og etter en stund finner han en fot han beg å jobbe på. Går en liten stund så beg han å støte og ikke lenge eter er det fult drev. Losen går bra i starten, går bak noen høye heier og ut av høre hold. Peiler og ser det snur og nærmer seg, vi begynner å høre losen igjen fjernt, men så begynner det å bli litt hakkete. Lasse jobber med tap men får ikke skikkelig dreis på drevet igjen. Kobler han etter ca 2,5 time. Han virker pigg men noe stemmer ikke helt. Får slippe han en tur til å se om det løsner el så blir det vel ny time hos vetr.

Petter ta med Fay, hun søker bra ut og jobber på men vi finner ikke flere dyr. men flott høst vær og skikkelig sørlandsk skog har det vert en flott dag

20, nov.

Er i Sverige og er bedt med på jakt i Hørby som ligger Skåne traktene. I dag er det jakt på rådyr - villsvin- dåhjort og kronhjort. Det er en andelenes jakt form en jeg er vant til her hjemme, men utrolig spennende. Første såten blir en hund sluppet, det blir opptak med en gang på 2 rådyr som klarer å lure seg forbi postene. Senere ta hunden opp har uten at noen kommer til skudd.

Så bytter vi såte, og 2 hunder blir sluppet. Uttak direkte på begge hundene. Losen klinger fra en lys toning blandingshund og en Basset Artesien som er mye grovere i målet noe som gjør det enkelt å skille dreven fra hverandre. Det bokstavelig spruter av rådyr over alt( virker i alle fall slik for en Norsk stakkar) Kommer geit med 2 kje rett på meg, geita tverrvender på ca 5 m, men geit spares. En av de andre posten skyter et bukkekje.

3 såte, nå er en Petit med også. Han for fort los som bukter kjempefint. Ser et dyr som kommer rett i mot meg, men det viser seg å være en geit. Hun stopper og står å lytter på hunden som jager ett kje som går rett til naboposten, fall nr 2 denne dagen. Geita beveger seg nærmere meg og stiller seg med bredsiden til på under 20 m. Står å sikter lenge på henne, og får beskjed om at jeg kan skyte. Selvfølgelig høres ett lite klikk når sikringen løsnes, nok til at hun hopper noen meter og stiller seg bak en einer så jeg ikke ser henne. Står litt før hun drar videre uten at jeg får klar sikt. Petiten slippes igjen og nytt drev kommer i gang etter noen minutter, drevet går igjen i fine bukter og kommer tilbake samme sted som forrige drev. Nå kommer geiten tilbake mot meg, stopper på 30-40 m igjen med bredsiden til. Men hun står da i i linja mot nabo posten så nok en gang får jeg stå å nyte synet av hvordan hun lytter på hunden. Det er nok ett dyr med som går til naboposten, enda ett kje blir felt. Vi får beskjed om å passe på da den andre hunden har dåhjort på bena, spent blir vi stående å lytte men losen drar ut i nabo terrenget. Ingen villsvin var i terrenget, men å oppleve så mye rådyr på en dag er en opplevelse i seg selv. Hmmm, blir litt nedtur å komme hjem kanskje? Men 3 fall og en fantastisk jakt dag som jeg kommer til å huske lenge. Gleder meg alt til neste tur.

Doffen-Bjørn-Gert og Arnor.

26, okt.

Nå har de siste valpene etter SJCH Fay og NJCH NUCH Rotveltans Tufsen begynt å vise fremtassene i skogen, de er nå 8 mnd og flere gir meldinger om at de har hatt flere flotte drev. BJ Doffen til Gert Albrecht har de felt 3 dyr for allerede. Det tredje dyret etter rundt 20 min flott los. Sønd 23 var de ute og fikk  2 fall for Doffen, først fikk Bjørn felt ett dyr etter ca 10 min los. Nytt drev og etter rundt 2o min får Arnor felt dyr, det tredje for Doffen og hans fjerde los. Hmmm, det minker på rådyr bestanden i Grimstad traktene skjønner jeg :-) Gratulere så mye. ( En liten påminnelse, husk det er unge hunder.)

BJ Ester og første rådyret.

25, okt.

I dag fikk jeg mail fra Ole M Kynningsrud. Han har valp etter SNJCH Fay og  SJCH Graselines Gustav, Bøjentan`s C Ester. Ole fikk felt det første rådyret for Ester etter en flott los. Gratulerer så mye, kjempe gøy når det lykkes. Håper dere får mange flott drev utover høsten.

24,okt.

I dag går turen til Sørlandet, jeg er bedt med på jakt hos Bjørn og Tore ( Toya). Har med Ygra  og Viggo. Vi starter i nydelig høstvær med 2-3 minus og solen på vei fram. Aia pbgv til Bjørn og Toya skal prøve seg først. Det blir direkte uttak som går rett mot meg, drevet passerer rundt 5o m fra meg. Losen går fint i en 30 min før det drar ut og Aya legger av og kommer tilbake. Hun tar ut nytt dyr litt senere som hun driver i gode 45 min, utrolig moro å høre på men de kommer ikke i nærheten av postene. Så prøver vi Ygra. Hun gjør noen veldig flotte søk, og til slutt får hun los på et kje. Losen ringer bak en ås før det dreier mot oss. Ikke lenge etter får jeg øye på drevdyret, det står i silhuett å lytter etter hunden. Hunden nærmer seg og dyret kommer rett mot meg, jeg plystrer  så det stopper på ca 6m, skuddet går og det blir liggende på plassen. Det er litt tid igjen av dagen, så Bjørn og Toya poster opp mens jeg skal slippe Viggo. Han søker bra, uten at vi finner dyr. Vi nærmer oss de som sitter på post, da får jeg se en elg ku med kalv som drar rett mot postene. Viggo ser de og, jeg prøver å stoppe han men ørene er lukket. De går rett forbi Bjørn som får stoppet Viggo heldigvis. Ja ja, Viggo er jo ung så vi får vel plukket av han interessen for elg etter vert. Jakt lyst er der i alle fall. Gleder meg alt til neste tur til Sørlandet, alltid moro å bli med Bjørn og Toya på jakt.

Geir og Ygra.

23,okt.

I dag har vi blitt med Anne og Geir østover. Jeg skal slippe Ygra mens Geir poster. Vi går ikke så lenge føre losen er i gang og ikke lenge etter smeller det fra Geir. Det kom en fin bokk til han og som vanlig er han ikke vanskelig å be. Nok en bukk faller for gutten fra Rakkestad, denne holder ant til medalje. Ygra kommer fram til dyret, hvem som er mest fornøyd hun eller skytteren er vanskelig å si.

Margit og Viggo

22, okt.

I dag er det Viggo som skal forsøke seg, vi har slått oss sammen med nabo terrenget og er fem poster. Margit er hundefører. Viggo tar ut to dyr og jager rundt 30 min før det drar ut av høre hold. Det går en stund, så ser jeg på peileren at han har lagt av og er på vei tilbake. Vi poster om og ikke lenge etter så ser vi dyr som kommer mot 2 av postene, det går rett til den ene posten som får testet haglen sin. Ikke lenge etter er Viggo fremme ved sporet og det går i full los frem til fallet. Han får sin første nærkontakt med rådyr. Viggo buster og ordner noe veldig, slikker skudd sår og syntes nok han fortjente litt innmat.

Geir-Anne og DaisyGeir og Daisy

21,okt.

Nå er Anne og Geir på besøk og vi skal prøve dachsen Daisy en tur. Anne er som vanlig hundefører og Geir og jeg poster opp. Det er ganske tykk tåke så sikten er ikke lang. Etter en stund hører vi Daisy begynner å støte og ikke lenge etter er losen i gang. Den går ned i en renne og vi hører de er på vei mot oss som poster opp. Igjen er det Geir som får dyret på post, en 4 tagger bukk. Geir lar seg ikke be to ganger og endelig er det første dyret felt for Daisy. Gratulere så mye alle tre.

Nå er Margit med oss og hun drar for å slippe Ygra mens  Geir- Anne og jeg poster opp. Losen drar i gang, Margit kommer fram til meg og ikke lenge etter passerer geit og kje oss på ca 30 m, men de er ikke mulig å få stoppet. Losen går rundt oss en 45 minutter før de drar ut og Ygra gir seg. Enda en flott jakt dag med fine loser, vi alle har sett dyr og i morgen er det en ny jakt dag...

19,okt.

Klokka er 7:30 og jeg er ute alene med Viggo. Vi kommer ut på en åker der jeg får se et rådyr i skogkanten en 200 m unna. Lar Viggo få jobbe og etter litt finner han sporet til rådyret som står og kikker på han. Rådyret finner ut at det er best å forsvinne og trekker seg inn i skogen. Viggo finner retningen og forsvinner inn samme sted som rådyret. Så er losen i gang, jeg ser rådyret løper over åkeren noen hundre meter lenger borte og Viggo etter i full los. De går opp i et granfelt der det ringer en 15 min så drar rådyret av gårde. Hører losen forsvinne og vet at det går bak et sandtak - grusvei og en husklynge Viggo legger av der når dyret drar på langtur, så losen ble vel rundt 20 min. Han kommer som vanlig raskt tilbake i sporene sine. Vi fortsetter opp i skogen uten at vi finner mer dyr denne morgenen, men Viggo jobber hele tiden energisk og nye muligheter kommer.

15, okt.

Er ute i grålysninga for å slippe Viggo, han er som vanlig full av energi og søker bra. Losen drar i gang nedi et dalsøkk, står og lytter en stund så flytter jeg meg vel 15 meter for å ha litt kontroll i tilfelle drevet drar mot en vei. Noe jeg ikke skulle gjort, losen dreier og jeg hører dyrene i krattet rett på nedsiden av meg. De går rett forbi der jeg sto rett føre, passerer en tur sti og jeg skimter en flott bukk og ett dyr til antagelig et smaldyr som holder seg i området. Viggo kommer et halvt minutt bak, så da er det bare å nyte losen og håpe de kommer tilbake. Men neste gang vet jeg hvor jeg skal stå, å da skal jeg stå stille...

Blir nok et flott drev senere, men det drar ut og over veien. Viggo kommer på etterskudd og gir seg ute på en stor åker. Møter han så han slipper å krysse veien en gang til.

Geir-Anne-Helge-Harald- Ygra og Lasse.

14,okt.

Ny jakt dag, turen går til Buskerud denne gangen. Anne- Geir- Harald- Helge- Runar og meg. Dachsen til Geir og Anne Daisy, petiene Ygra og Lasse. Det blir en utrolig spennende dag med flotte drev og mye dyr i terrenget. Geir er som vanlig på rett plass til rett tid og feller 3 dyr, Harald lar seg heller ikke be to ganger og tar det fjerde dyret denne dagen. Jeg selv klarte å bomme på en flott rev, noe de andre bemerket utover dagen.

30,sept.

Nå er vi på  jakt i Rakkestad. Lasse skal få prøve seg først denne gangen. Geir og Runar kjører inn i terrenget og finner en grom post, mens jeg og Helge kjører inn fra en annen side for å slippe Lasse. Når vi kommer frem ser vi det står geit med to kje i kanten på et jorde , så nå skal det bli jakt. Vi gjør oss klare og går  å slipper Lasse der vi så dyrene, det blir los direkte. Nå står vi og nyter drevet, det bukter fint innfor hørehold hele tiden og er i nærhet av oss flere ganger. Til slutt kommer de til Geir og Runar. Runar filmer og Geir får det ene kjeet på skuddhold. Lasse fortsetter på de andre dyrene og losen går i nye fine bukter. Etter vel 2o min til så kommer det et smaldyr til Geir, nok et fall og denne gangen kommer Lasse inn på fallet.

Nå har vi reist til et annet terreng for å slippe ung dachsen til Geir. Anne er hundfører vi andre poster opp. Det tar ikke så lang tid før Daisy er i full los.  Geir skimter en fin bokk som klarer å smette forbi postene og den drar ut av terrenget. Geir får stoppet Daysy og Anne kommer å henter henne. Nok en los som går inne i tetta før det drar avgårde. Ikke fall på Daysy denne gang, men hun lover til å bli en veldig bra jakt hund og høsten er ung.

 

Geir og Helge med Lasse og 2 rådyr. Lasse sjekker rådyr.

25,sept.

Første jakt dag og turen går til Vestfoll,. Vi er en god gjeng, 3 jenter - 4 gutter-1 dachs og 3 pbgv. Jakten starter bra med flott drev av dachsen Hampus og petien Tuva. De driver vert sitt dyr  rundt timen men dessverre kommer de ikke frem til postene. Etter bål og diverse inntak av føde, slippes Tuva på nytt og det tar ikke lange stunden føre runger igjen, denne gang driver hun geit med kje som etter en stund kommer frem til Helge. Han avstår fra å skyte da han bare får mulighet på geita. Tuva imponerte stort denne dagen med tanke på at hun hadde hatt 5 valper som ble levert  to uker tidligere.

Senere er det petien Lasse som skal forsøke seg, det blir uttak etter få minutter men losen tar en runde og går over en vei så jeg velger å løpe ned å får ropt Lasse inn. Så er det petien Ygra som skal prøve seg, hun får los på geit og kje. Etter vel 15 los får jeg en mulighet på kjeet, og årets første dyr er felt. Senere driver Ygra et smaldyr som helge får til seg, han lar seg ikke be to ganger og fall nr 2 for Ygra er et faktum. En kjempe dag med mange flotte drev og en kjempe start på høstens jaktsesong.